Какво можем да посадим през лятото


Какво можем да посадим през лятото
29 Юли 2014, Вторник


Сега е моментът да попълним лехите с нови насаждения от различни култури

Автор: Дина Харизанова

Един от принципите на градинарството е когато оберем първата реколта, да приготвим втората. Така че в момента е актуален въпросът какво да засадим в периода юли-август след освобождаването на лехите от някои насаждения – лук, чесън, репички, картофи и т.н., за да извадим повече продукция от градината си.
На първо място, това са салатите, които е желателно да имаме на масата си през цялата година. Впрочем те са такива зеленчуци, които може да се садят през цялото лято на интервал от 10-15 дни.

Подходящи за целта са всякакви техни видове – листни, главести и други сортове и хибриди, които обикновено сме свикнали да виждаме в редовете през ранната пролет. Все пак трябва да се обръща внимание на тези, които са подходящи за летен посев, тъй като някои от салатите, засети в горещите месеци, бързо загрубяват и зацъфтяват.
Тези с червени листа са пригодени да бъдат отглеждани през цялото лято. Удачни за лятна сеитба са и салатите крес, които може да се отглеждат дори и на перваза на прозореца в домашни условия. Тези посеви са твърде пищни и доста вкусни. Подходяща за отглеждане в това време на годината е и руколата, която в последно време завоюва все по-голяма популярност. Най-добре е тя да бъде засаждана през август, тъй като е растение на по-късия ден.

Покрай салатите през втората половина на лятото може да се сади и зеле, но за целта трябва да се изберат късни сортове. Семената израстват бързо в този период, стига пръстта да се поддържа достатъчно влажна. Зелките в този случай ще бъдат готови за бране още през септември. Те обаче няма да са подходящи за продължително съхранение и няма да може да „доживеят” зимата, така че трябва да се консумират в свежо състояние.  Специалистите препоръчват да се засаждат на мястото, освободено след изваждането на лука. Не трябва да се садят след репички.

Също така с летен посев може да се отгледат такива култури като грах и боб. Подходящите сортове са предназначени за зелен фасул, а не за получаване на зърна. Те ще се развиват добре след репички, лук и зелена салата.
Малцина знаят, че през втората половина на лятото, в частност в края на юли, може да се садят моркови и цвекло, така че да се получат нежни млади кореноплоди през септември-октомври. Те също не са предназначени за дълго съхранение, а по-скоро като лакомство.

Това време на годината е благоприятно и за засаждането на различни сортове ряпа – дайкон, обикновена черна ряпа и други видове от това растение. Единственото изискване към летния им посев е да се спазва сеитбообращението. Ряпата не трябва да се сади след репички и зеле, тъй като тези култури биват нападани от едни и същи вредители.
Добър предшественик на ряпата са краставиците, тъй като тя се нуждае от голям запас на хранителни вещества в почвата, а краставичните растения насищат пръстта с много органика.

Репите обичат да се развиват в рохка и лека почвена среда. Семената не бива да се заравят много дълбоко – първо, защото ще се забави тяхното поникване и второ – кореноплодите ще се формират надълбоко и ще бъде трудно да се извадят от земята.
Не бива да се забравя, че на освободените през лятото лехи, дори в края на август, може да се посадят също репички, които през есента да ви зарадват на трапезата. Те може да се засеят в междуредията с ягоди или на мястото на извадения стар лук.
А ако пък през август-септември хвърлите семе за копър, то той ще е доста по-сочен и пищен от насетия през пролетта.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки