То(й) е чудовище?


То(й) е чудовище?
„Тогава То(й) вече ще се вкопчи и в сърцата ни. И ще разберем, смаяни, че вече сме станали слепи...“
26 Юли 2014, Събота


Психопатичен музикално-политически анализ с елементи на разсъждение

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

В началото на 90-те години на миналия век рок-групата „Екстрийм” написа песента „То(Е чудовище)!”, вдъхновена от книгата на майстора на ужаса Стивън Кинг „То” и остроумно разработена от талантливите музиканти. През последните дни все по-често се сещам за нея, докато гледам, слушам и чета новините. Защото с нарастващ страх (аз и на книгата голямо шубе брах навремето) наблюдавам как съвременното То заявява все по-нетърпящ и гневен мерак да се измъкне от дълбините.

На нашето подсъзнание, според книгата и песента, на опозицията, според съвременния политически език. Иска да си му дават креслото, сокоизстисквачката, хеликоптера, самолета и сам да си кара джипа.
То(й) е особено създание. Също както в думите на песента, „всички ние сме родени с него. И е 100% сигурно, че ще си отидем с него”. Всъщност става въпрос за страха в мозъка човешки (валиден в пълна сила и за нас), но е отлично описание и на неговото раждане и прохождане. В мътните времена на 90- те на миналия век.

Всички сте чували какви ги е вършил То(й), дори негови съратници от онези времена през последно време разказаха. Когато парите и влиянието станаха твърде големи и тежки, та стана трудно да се делят. Когато То(й) стана чорбаджията на държавата. И като такъв си я обикаляше по няколко пъти на ден. Като Еньо от разказа „Земя” на Елин Пелин. Толкова алчен и мнителен. Но и много страхлив. Когато народът побесня и излезе на улицата. А той след два дни страхливо изрева, че се маха, защото вече видял по плочките няколко капки кръв.

То(й) е носител на някои от най-некрасивите черти на хората от тъдявашните географски ширини. Комплексарщина, парвенюшка увереност без покритие, нагла арогантност, жестоко самолюбие, списъкът може да продължи още много.
И също както в песента на „Екстрийм” е в нашето съзнание през повечето време. „Най-ярката политическа личност на съвременна България” бях прочел веднъж да го нарича колежка-писачка във вестник, чието име от погнуса дори не запомних.

Един друг, който в момента го плюе злобно, пък се кълнеше в обич към него. И си призна, че изпитвал ревност, когато е гост в други предавания. И сега То(й) отново посяга към властта.
Като гледам сегашните, за един месец успели да накарат публиката масово да ги намрази и ги сравнявам с останалите от зоопарка, сред който ще се наложи да избираме, си мисля, че ще успее.

Справка – втори куплет от парчето: „То започна, когато аз се заиграх с него. Но бързо се превърна в навик”. Чувам откъслечни разговори по улици и пейки. Дори хора възрастни, за които се предполага, че са мъдри и съвсем с ума си,  мърморят, че „по негово време поне беше сигурно. Само мутрите се трепеха”.

И като нищо през октомври То(й) отново ще ни залива денонощно от ефира. А мърморещите ще спят доволни, че за пореден път са дали глас не „за” някого, а „против” него. Удобно облегнати на причудливата грозна максима, която витае  у нас, да не избираме нови, понеже не се знае те колко крадливи ще бъдат, а старите поне са се наяли и няма да пипат много-много.

Ако сте чели книгата, послужила за основа на филма и песента (и този нескопосан текст), може би помните, че когато То се завърна в образа на зловещия клоун Пениуайз, някогашните деца се събраха, преодолявайки вцепеняващия страх, който удобно бяха забравили.

Умираха от ужас, но намериха кураж и не му дадоха шанс да изпълзи отново и опустоши света, който си бяха създали  като възрастни. Очевидно тук, при нас, това няма да се случи.
Твърдя го, защото помня как приятели, живеещи в чужбина, се бяха хванали за главите „Как така пак го избрахте, нали през зимата пак вие го свалихте?” А преди време То(й), на посещение при тях, в същата чужбина, беше заявил, че тук е останал кофти човешки материал и нему е трудно да работи с тези останки.

Същото ни очаква, си мисля разтревожено аз. Понеже още отсега слушам раздразненото му сумтене, че всичко е батак и  ще му трябват (на него, лично, да, това е неговият речник и мисъл) поне две години, за да оправи работата.
Да строи (лично, с двете си ръце и от джоба си) пътища и детски градини и да общува непринудено с радостното народонаселение.

„Вие сте прости хора, аз съм прост като вас и затова се разбираме”.
На критиките и ехидните забележки на Европа да отговаря с бабуинско думкане в гърдите и лошо гледане на журналисти, когато питат по въпроса. На мен това не ми харесва. Вие как сте? Какво в песента на „Екстрийм” ли?
Тя свършва така: „и след като веднъж ни е ухапало, няма начин да се отървем от него. Тогава То(й) вече ще се вкопчи и в  сърцата ни. И ще разберем, смаяни, че вече сме  станали слепи. То(й) е чудовище”.


В категории: Коментари , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ЧИТАТЕЛ
28.07.2014 13:48:40
0
0
МНОГО ТОЧЕН ПОРТРЕТ НА БАНКЕНСКОТО ЧУДОВИЩЕ БОКО ТИКВАТА
но се учудвам, защото някои политолози упорито говорят, че партията на СКАТ БИЛА ПОД ЗАКРИЛАТА НА БОЙКО?!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки