Черен бъз


24 Юли 2014, Четвъртък


Черният бъз (Sambucus nigra) е чудодейно растение и се използва цяло: цвят, лист, стебло, плод, корени.


Цветът представлява кичест жълто-бял букет, цъфти през май-юни. Бере се преди да е презрял. Суши се на сенчесто, проветриво място. После цветът се оронва от дръжките и се получава прашец със същия цвят, блудкав на вкус, със слаб специфичен аромат.
Начин на приложение: Приготвя се отвара от изсушения цвят (прах) като обикновен чай. Пие се горещ. Ефикасен е при хрема, пресипнал глас, като средство за изпотяване при простуда, задух, при трудно уриниране (хронифициран простатит), при възпаление на бъбреците и пикочо-половите пътища.

Листата се берат също през май - юни. Изсушават се на сенчесто и проветриво място.
Начин на приложение: Приготвя се отвара от тях както всеки друг билков чай (щипка листа за една чаша). Действа потогонно, облекчава уринирането, понижава кръвното налягане, предотвратява възпаление на бъбреците и пикочния мехур.
Плодът е най-активната част на растението. Бере се в края на август. Има силно антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки