Родолюбецът от село Продановци


Родолюбецът от село Продановци
Иван Мачунов и неговият самоков
23 Юли 2014, Сряда


Когато минете по една от неасфалтираните улици на отстоящото на километър от Самоков старинно село Продановци, не може да не забележите къщата

Автор: Иван Ненов Снимка: Делян Василев

на самоукия художник и скулптор Иван Мачунов. Лъвската глава и кръстосаните саби зад нея върху дворната врата ще задържат погледа ви, а релефното изображение на Боримечката и черешовото топче върху стената на къщата ще събуди мигове от страниците на Вазовия роман.
И ето ни в двора. Над тясната пътека асмата хвърля дебела сянка, а наоколо цъфтят рози,  кактуси и още много цветя. В дъното клонат орех хвърля дебела сянка, под която нищо не расте. Но Иван бърза да ви въведе в приземната стая, която е превърнал в своеобразен музей.

Нито камината, нито еленовите рога впечатляват толкова, колкото изграденият  в дъното истински миниатюрен самоков. Миниатюрни са и чуковете, и клещите, колелото, което се върти, за да  работят самоковите... И всичко може да се  задвижи с пръсти.
До самокова майсторът е направил миниатюрен модел на старата къща, в която е роден. Някога той е искал да учи в художествена гимназия, но баща му не го пуснал. Все пак Иван  намерил начин да бъде в близост до изкуството и станал фирмописец на самоковския ДАП. И наред с буквите, съобщенията и обявите, правил опити в областта на дърворезбата, скулптурата и живописта.

Сега в битовата му стая музей има портрети-копия на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Захарий Зограф, на дядо му Стамен, както и стенопис „Цар Иван Шишман на Самоковско поле”. Но онова, което най-много вълнува художникът самодеец е образът на Чакър войвода.
Обяснимо е. Прочутият самоковски барон, както го нарече навремето Николай Хайтов, води началото си от село Продановци. „Имаш ли нещо общо с Чакъра”? – питаме го неколцината му гости. „Знам ли?” – отговаря ни също с въпрос домакинът. Роднинска връзка може и да няма, но духовната е доловима.

Иван Мачунов е непримирим към  ония пасивни градоначалници и селски кметове, които оставят на втори план паметните знаци на истинските местни патриоти. Не едно и две писмени предложения е направил пред тях да бъде издигнат бюст-паметник на Чакъра в Продановци. Това е мечтата му. Защото не може без славното минало. То е  единственото, което изпълва дните му, което дава смисъл на живота му, наред с грижите за семейството.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки