Държавата насочи 20 милиона към фермерите


Държавата насочи 20 милиона към фермерите
22 Юли 2014, Вторник


Подпомагат стопаните за профилактика на животните, за памук, ориз и пропаднали площи


Държавата изсипва 20 милиона лева по няколко различни схеми за подпомагане. Фермерите ще получат средства за хуманно отношение към свине и птици, за отглеждане на памук и ориз, за имунопрофилактика на животните. Стопаните ще бъдат компенсирани и за пропаднали площи вследствие на лошите климатични условия.Средствата по втория транш за хуманно отношение към свине и птици са 5 милиона лева. Помощта се отпуска на земеделски производители, поели 5-годишен ангажимент да отглеждат тези животни по цивилизован начин. Бюджетът за втория транш по всяка от двете схеми е 2,5 млн. лева.

Документите се подават от 14 до 31 юли 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие” по постоянен адрес за физическите лица и едноличните търговци и по адрес на регистрация на юридическите лица.
В тях кандидатите трябва да декларират броя птици и свине, за които искат да получат финансова помощ. Важно е този брой да не надвишава декларираните животни, за които е получено подпомагане на първия транш.

Хуманното отношение към свинете включва осигуряване на по-голяма площ за всяко от животните във фермата и на изкуствена светлина за 11 часа от денонощието. Тези мерки водят до повишаване на двигателната и хранителната активност при животните и подобряват здравословното им състояние. Аналогичното отношение към птиците включва осигуряване на питейна вода и богата на аминокиселини и растителни протеини храна.

Кандидатите по двете схеми трябва да осъществяват и постоянен лабораторен контрол на фуражите и да следят за правилното съхранение на зърното. Всички тези допълнителни разходи се компенсират от ДФ „Земеделие”. Фондът отпуска и общо 350 000 лева по схемата de minimis за отглеждането на памук и ориз. За производство на ориз ще бъдат предоставени общо 250 000 лв., като средствата са насочени за купуване на вода от „Напоителни системи” ЕАД.

Определената помощ за единица площ е до 7,20 лева на декар засят ориз.
Заявленията за подпомагане ще се подават от 21 юли до 8 август 2014 г. също в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за сключването на договорите и изплащането на средствата е до 28 август 2014 г.
100 000 лева са предвидените средства за производителите на памук. Определената помощ на декар е 58 лв. Заявленията ще се подават от 25 август до 30 септември 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”. Срокът за изплащането на помощта е до 24 октомври 2014 г.

Общият размер на субсидиите de minimis за един земеделски производител, както и за едно и също предприятие, не може да надхвърля левовата равностойност на 15 000 евро (29 337.45 лв.) за период от три данъчни години. Държавата ще компенсира с близо 4,4 милиона лева земеделците за пропаднали площи в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия през 2013 г. Помощта ще покрива до 80% от разходите за отглеждане на дадената култура. В случай че заявените средства надхвърлят одобрения бюджет по схемата, ще се прилага коефициент на редукция за преизчисляване субсидията на всеки заявител.

По схемата могат да кандидатстват физически и юридически лица, регистрирани като земеделски производители, които имат издаден протокол за напълно пропаднали площи вследствие на природно бедствие или неблагоприятно климатично условие.
Тези, които не са застраховали земите си, ще получат 50% от полагащата се помощ. Изключение се прави за щетата от суша, която не е елемент на застрахователно събитие и се изплаща без редукция.

Заявленията за подпомагане ще се приемат от 10 юли до 1 август 2014 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие”, а срокът за изплащането на помощта е 15 септември 2014 г.
Българските фермери ще получат и 10 милиона лева за имунопрофилактика на животните. Средствата са по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните за 2014 г. Предстои ДФ „Земеделие”, съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да изготви указанията за прилагане на помощта.

Средствата ще се предоставят на ветеринарни лекари, които да извършват диагностични изследвания на животните. Целта е да бъдат покрити разходите, които производителите извършват за дейностите, свързани с гарантиране здравето на животните и предотвратяването на зарази и епидемии.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
22.07.2014 14:09:15
0
0
ТЕЗИ ПАРИ ДА СА ДРЕБНИТЕМЗЕМЕЕЛЦИ АНЕ ЗА АРЕНАТОРИТЕ,КОИТО ВЗЕМАТ ПАРИ И ОТ ЕС ИИИЗНАСЯТ ЖИТОТО НАВЪН ЗАМПРВЕЧЕ ПЕЧАЛБИ.ВСЕ СА ДЕЦА НА ИВШИ НОМЕНКЛАУРЧИЦИ./ФЕОДАЛИ / С БЕДНЯШКИ РОДОВЕ.ПАЗИ БОЕМСЛЯПО ДА ПРОГЛЕДНЕ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки