Древни ритуали оживяха в античен Деултум


Древни ритуали оживяха в античен Деултум
Маршът парад на легионерите по ул. „Богориди“ в Бургас Снимка: 3.bp.blogspot.com
21 Юли 2014, Понеделник


На 12 юли в Археологическия резерват Деултум в Дебелт, община Средец, сред многобройните останки на античния град оживяха древни ритуали.

Автор: Огнян Стефанов

Край източната порта и разкритата от археолозите част от главната улица с ниши за статуи на боговете и богините-покровители на града, преминаха весталки, легионери, патриции и знатни римляни.
Демонстрациите на легионерите бяха придружени от възстановки на типичните за онова време занаяти – ковачество, монетосечене, грънчарство, както и от стрелби с лък, дегустации на ястия и напитки от древноримска кухня, представяне на римска сватба и други.

Бяха показани облеклата на римски воин, сенатор и свободен гражданин. Изключително любопитни бяха възстановките на пазара за роби и маршът на легионерите. Сред останките на Античните терми в светилището на трите нимфи денят приключи с изпълнението на „Джаз формация – Бургас“.
Атрактивните събития бяха организирани по европейски проект, изпълняван от Община Бургас в партньорство с Община Средец, със съдействието на общинския исторически музей в Средец.

На следващия ден, 13 юли, в 16 ч. площадът пред Община Бургас също се превърна в колоритна картина от първи век. Гостите и жителите на града имаха възможността да се запознаят и тук отблизо с бита, обичаите, нравите и навиците на древните римляни.
Легионери, облечени в автентично за времето си облекло, направиха демонстрация по изпълнение на военни команди на престрояване в боен и походен строй, давани им от техния пълководец. Отново бяха представени тънкостите на древните занаяти от архаичното време и насладите на изтънчената римската кухня.

Средновековният Дебелт е бил погранична крепост между България и Византия и се е намирал там, където се вливат Средецката и Русокастренската река. Градът колония възниква като селище на ветерани от VIII Августовски легион, които по силата на римското право били оземлени вероятно с доста обширна територия между Бургаското и Мандренското езеро.
В продължение на близо 2000 години градът е бил основният икономически център на съвременната Бургаска област, като основният фактор за това е връзката на Мандренското езеро с морето, която не е била проблем за древните търговски и военни кораби.

Северно от него е продължавало в посока югозапад най-голямото и най-известно защитено землено укрепление на обширната територия на България през VIII – X век - част е от системата от укрепени валове, изградени във всички гранични и буферни зони на българската държава Еркесията. Тя е обозначавала действителната охраняема граница на България с Източната Римска империя (Византия).


В категории: Горещи новини

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
22.07.2014 14:56:32
0
0
ВЕЛИЗАРЧО,НЕ ВИЖДАШ ЛИ ЧЕ ЕС СЕ Е НАЛУПИЛ НА ИСЛЯМА.ТАМ ИМА НАЙ МАЛКО 25 млн.от АФРИКА ТУРЦИЯ И БЛИЗКИЯ ИЗТОК.А ТИ НАМИНАШ МАХНА НА БОЙКО.АМИ ПИРУЕТИТЕ НА КБ С ДПС НЕ КАЗВАШ.УАВЖАВАМ АЙ ТОШО ,ХИТРЕЦА КОИТО ИЗГОИ ТУРЦИТЕ ПО СРАВНИИЕОНО ЦИВИЛИЗВАН НАЧИН И ГДЕТО ИЗГОНИ СТАЛИНИСТИТЕ ОТ БКП И КАТО ПРЕМАХНА ЛАГЕРИТЕ ИМ.СЪЩО И ЗАЛЪГВАНЕТО НА ЛИДЕРИТЕИНА СССР КОИТО НИИДАВАХА СУРОВИНТЕ ЕВТИНО ИИНИ ВЗЕМАХА БОКЛУЦИТЕ.ЗА ТЕЗИ НЕЩА ПАМЕТНИК И СЕАШНИТЕ СОЦИАЛСТИ ДА МУМЦЕУВАТ ЗАДНИКА НА ПАМЕТНИКА.
2
22.07.2014 14:34:44
0
0
-СТАЛИН НИ ДАВАЛ И СЕВЕРНА ДОБРУДЖА НО БОРИС НЕ ИСКАЛ ДА ИМАМЕ ОБЩА ГРАНИЦА СС СССР./КАКТО РУМЪНИЯ СЕГА ОТ КОЕТО СТРАДА/.ДАЛЕЧЕ ОТ ОСВОЬОДИТЕЛИ И ПОРОЬИТЕЛИ./ОТ КОИТО НЕ МОЕМ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ 1394 до днес.ДОГАН СПОРЕЛ МЕНЕ Е ЧОВЕК НА РУСИЯ ,КАТО ПЛАШИЛО ОТ ЕВЕНТУАЛНО ''ЗАРОЬВАНЕ ОТ ТУРЦИЯ.,АМНЕ НА ТУРЦИЯ.
1
22.07.2014 14:24:18
0
0
МОИТЕ ПРАПРА РОДИТЕЛИ СА ОТ ДЕБЕЛТ ОТ РОДА ЕКСАРОВИ.ИЗЬЯГАЛИ С РУСКАТА ВОЙСКА ПРЕЗ 1828 ЗАМДА НЕ ГИ ИЗКООЯТ ТУРЦИТЕ.ЗАСЕЛВАТ СЕ В СЕВЕРНА ДОБРУДЖА И ПРЕЗ ЦАР БОРИС ТРЕТИ В 1940 СЪГЛАСНО КРАЙОВСКИЯ ДОГОВОР НИ ВРЪЩАРВ ЮЖНАМДОБРУДЖА.РЕШЕНИЕТО Е БИЛО ВЗЕТО ОТ ХИТЛЕР ,ВЪПРЕКИ ЧЕ РУМЪНИЯ СЕ ДЪРПАЛА.ЦАР БОРИС НИ Е ОСВОБОДИТЕЛЯ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки