Хималайското дърво чудо


Хималайското дърво чудо
15 Юли 2014, Вторник


Макар морингата да не е много известна по света, това дърво се цени в много страни, особено в Африка и Южна Америка, заради лечебните си свойства.


Малките й светлозелени листа са толкова богати на хранителни вещества, че жителите на държавите, където растението се култивира, го наричат „Дървото на безсмъртието“ или „Дървото чудо“.
Плодовете на моринга се намират във вътрешността на шушулки, които жителите на Черния континент наричат „палки на барабан” заради специфичната им форма. Те се стриват и полученият прах се използва като подправка за сосове и варива, а с листата им приготвят чай. Вкусът на моринга е доста специфичен, леко пикантен и за европейските възприятия най-много се доближава до този на хряна.

За листата на това дърво се твърди, че редовната им употреба понижава кръвното налягане, стимулира метаболизма и чревната активност, подобрява настроението, а чай от тях, приет непосредствено преди лягане, повлиява благотворно върху безсънието. Освен това оказва укрепващ ефект върху имунната система и помага на тялото да се изчисти от токсините. Това е идеалната билка за диабетици. Практикуващите традиционната индийска медицина аюрведа твърдят, че листата на морингата спомагат за лекуването на повече от 300 болести.

В последните години се провеждат активни лабораторни изследвания на растението в ролята му на филтриращ водата агент – нещо, което жителите на Судан вече прилагат успешно с мътните води на Нил. Развиващите се страни не разполагат с мощните пречистващи съоръжения на Запада и превръщането на водата в питейна се оказва един от най-сериозните проблеми за тях. В проведените тестове морингата се стрива на прах и извлеченият активен компонент се смесва в различно съотношение с вода от естествени водоизточници. Той улавя микроорганизмите, превръщайки ги в миниатюрни люспици, след което ги утаява на дъното на колбите.

Макар екзотичното дърво да е известно повече със съдържащите се в неговите листа хранителни вещества, широко приложение намират и неговите семена. Узрелите шушулки се преработват в масло, което е прозрачно и леко сладникаво, но не отстъпва по нищо на слънчогледовото олио по своята антиоксидантна активност.
То притежава уникални качества, като много дълго време не се разваля и в продължение на векове е било използвано като база за получаването на парфюми и мазнина за готвене и подправяне на салати. В Оман то намира приложение за лечение на стомашни неразположения и проблеми с простатата.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки