Държавата прави втори търг за къща „Ламартин”


11 Юли 2014, Петък


Нито един кандидат не се яви на насрочения от Областната управа в Пловдив търг за къща „Ламартин” в Стария град, за историческата стойност

Автор: Камен Колев

на която „Десант“ подробно писа в предния брой. Следващата дата, определена от държавата, е 25 юли.
В същото време членове на Дружеството на пловдивските писатели, което ползва сградата за своя творческа база, излязоха на протест срещу решението на областния управител Венцислав Каймаканов да отдаде къщата под наем срещу 1600 лв. месечно.
Припомняме, че писателите ползват къщата от миналия век. Поради неуредици обаче, договорът им за наем не е удължаван от 1998 г. и на практика те стопанисват апетитния имот незаконно.

Къщата е публична държавна собственост и е паметник на културата от национално значение. По закон възможностите са тя да бъде отдадена под наем на търг или с решение на Министерския съвет да се учреди безвъзмездно право на ползване за срок до 10 г.
Такава процедура е била стартирана през миналата година, но е прекратена поради това, че Дружеството на пловдивските писатели е регистрирано с нестопанска цел, в частна полза. А законът изисква държавните имоти да се стопанисват и управляват в интерес на обществото.

Дружеството направи нужната пререгистрация, но не окомплектова напълно необходимата документация и така пропадна възможността да получи безвъзмездно къщата.
На търга на 25 юли за нея могат да кандидатстват сдружения с нестопанска цел с общественополезна дейност.
Междувременно Дружеството на писателите внесе възражение в Министерството на културата чрез Областната управа, в което се посочва, че къща „Ламартин” е паметник на културата и затова не бива да се отдава под наем за стопанска цел. Писателите настояват да получат имота безвъзмездно, тъй като нямат пари да се явяват на търг и да плащат наем


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки