Бургазлии спряха появата на ново циганско гето


Бургазлии спряха появата на ново циганско гето
Общинските чиновници бяха неприятно изненадани от препълнената зала с гневни хора, решени да бранят своите граждански права и домовете си от опасността от ново циганско гето
11 Юли 2014, Петък


Общински чиновници се опитаха да прокарат с измама изграждането на три ромски блока в жк „Меден рудник“, но местните хора осуетиха плановете им

Автор: Георги Ваташки

Не искаме циганските блокове до нашите домове! С такива възгласи бяха посрещнати на 8 юли представителите на общинската администрация в салона на спортна зала „Никола Станчев“ в най-големия квартал на града – „Меден рудник“. Там трябваше да се проведе обществено обсъждане на проект с иначе благозвучното наименование „Социални жилища - модел за социално включване в жк „Меден рудник“.

Идеята е в гъсто населения жилищен комплекс да се построят три нови блока, в които ще бъдат настанени десетки цигани, които в момента обитават незаконните гета в града. Те се изграждат с европейски пари и общинско съфинансиране.
Тъй като наближават предсрочни парламентарни избори, управляваната от ГЕРБ община Бургас реши да не дразни избирателите си, затова направи всичко по силите си, за да прикрие скандалния факт.

Общественото обсъждане бе насрочено в средата на работната седмица, и то в такъв час (11,00), че липсата на интерес към него да е гарантирана. За изненада на чиновниците обаче, ги посрещна пълна зала с гневни хора, информирани за опасността, която ги грози.
Явното нежелание на общината да се вслуша в мнението на хората, а ако се наложи – дори да го фалшифицира, пролича от организацията на събранието. Хората в залата не бяха преброени при започване на дебатите, не беше воден и протокол – два елемента, които са задължителни при такъв род мероприятия.

Освен това на разискванията по въпрос, предизвикал толкова голям обществен интерес, бе задължително присъствието на кмета Димитър Николов (ГЕРБ). Той обаче се скри и изпрати на място директора на Териториална дирекция „Възраждане” Магдалена Манолова и екип от общински архитекти, водени от Ани Маркова.

По всичко личеше, че те явно са очаквали формално и безпроблемно да говорят пред десетина пенсионери и някой друг заблуден отпускар. Навярно затова в помещението не бяха осигурени нито достатъчно столове, нито повече микрофони, които са задължителни при този вид комуникация с голяма публика. А за да са сигурни организаторите от общината, че и тези, които все пак дойдат, ще се откажат, в салона нямаше климатична инсталация, въпреки 35-градусовата жега навън.
Манолова и компания останаха неприятно изненадани от присъствието на най-малко 150 души в препълнената зала, решени да бранят своите граждански права и домовете си от циганските набези.

Въпреки че предварително обявената тема бяха ромските блокове, Ани Маркова и колегите й започнаха да засипват присъстващите със сладки приказки за идейни концепции за нови детски площадки и велоалеи. Те щели да бъдат изграждани от проект „Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда в „Меден рудник", част от ОПРР .
На въпросите на хората къде ще са зданията на „мургавите“, Манолова само вдигаше рамене и се опитваше всячески да измести темата: „Няма никакви жилища за роми. Дайте да говорим за това, за което сме се събрали. За това къде ще играят децата ни. Става въпрос за обновяване на междублоковите пространства, за изграждане на нови улици, зони за отдих и детски кътове...“

Общинските съветници от „Национален фронт за спасение на България“ Валентин Касабов и Георги Дражев обаче внесоха нужната яснота. Именно те разкриха, че в рамките на проекта с това звучно име е предвидено изграждане на три сгради под специалното наименование „Социални жилища - модел за социално включване в жк „Меден рудник“.
Строежът е на обща стойност 9 млн. лв. и целта на общината е там да се приютяват „социално слаби от малцинствени етнически групи“, тоест роми.

Стана ясно също така, че в тези сгради ще бъдат настанявани и така наречените „малолетни родители“, а добре е известно, че към тази категория спадат хора изключително от циганското малцинство.
Журналистът от телевизия СКАТ Димитър Байрактаров информира присъстващите, че още на 17 юни 2014 г. местната власт е обявила обществена поръчка за изготвяне на архитектурни планове и строеж на блоковете. Отделно се търси и компания, която ще ги стопанисва, като за това ще й бъде заплащано щедро както със средства по европрограмата, така и от общинския бюджет.

Самите здания се предвижда да бъдат изградени върху зелените площи в близост до блоковете 95, 96, 97 и 100 в зона „В“ на комплекса, които са общинска собственост. Крайният срок за участие в конкурса за поръчката е 28 февруари 2015 г.
След като научиха истината, реакцията на хората бе повече от категорична. „Не искаме никакви блокове с цигани! Писна ни вече! За нас нищо не се прави, само за тях се мисли. Докога ще ни лъжете! Искате, докато ни говорите за велоалеи, да си вдигнете блоковете!“, заяви емоционално жителка на комплекса от името на своите съграждани.

Сред аргументите на хората от бургаския квартал срещу строителството бе и този, че така се застрашава сигурността на техните деца, родителите са притеснени, че ако ромските жилища станат факт, край учебните заведения освен наркодилъри, ще се развилнеят и мургави хулигани. „Защо не го направите до вашия дом?! Нека вашите деца да се страхуват, че ще бъдат бити и изнасилвани от циганите!“, предизвикателно подхвърляха млади майки.

В настъпилия хаос след изказванията на съветниците от НФСБ, общественото обсъждане се превърна в цирк и на практика се провали не само поради липсата на адекватно озвучаване, но и заради отказа на общинските представители да дават смислени отговори. Притисната от възмутените жители на комплекса, Магдалена Манолова обяви, че обсъждането се прекратява, че ново няма да се провежда, но който искал „можел да й се обади“...

Мераците на община Бургас да строи жилища за роми не са нови. В началото на 2012 г. хората от морския град се възпротивиха срещу решението на Общинския съвет да се построи многофамилна сграда с 50 социални жилища за настаняване в нея на представители на уязвими малцинствени и други неравностойни групи.
За изграждането им тогава се проектираше да бъде осигурено безвъзмездно финансиране по оперативна програма „Регионално развитие“ в размер на пет милиона лева. С това бургаският кмет и неговата администрация бяха готови да рискуват сигурността на всички семейства, живеещи в квартала, тъй като циганските гета доказано са инкубатор на различни престъпления - от кражби до убийства.

Да не говорим за пряката заплаха за децата от квартала, тъй като в непосредствена близост до терена, където трябваше да се издигне циганският „билдинг“, се намират училище „Константин Петканов“ и детска градина „Морска звезда“.
Срещу решението, гласувано от мнозинството на ГЕРБ и ДПС в Общинския съвет, живущите в „Меден рудник“ тогава организираха подписка, подкрепена от близо 4000 души. Телевизия СКАТ и НФСБ пък дадоха трибуна за изява на възмутените бургаски граждани и поведоха борбата на хората от квартала срещу създаването на ново ромско гето.

Победата на това право дело не закъсня и след бурно обществено обсъждане кметът и администрацията му вдигнаха бялото знаме пред категорично изразената воля на гражданското общество. Оказва се обаче, че отстъплението на общината е било само временно и там просто са изчаквали удобен момент, за да вдигнат вече не едно, а три здания за мургави „социално слаби“.

Причината за упорството на администрацията обаче изобщо не е в принципно криворазбраната толерантност към малцинствата. В същината си тя е съвсем проста - трябва да се усвоят едни 9 милиона лева европейски пари, при това сега и веднага, за да потъне по-голямата част от тях в джобовете на „наши хора“. Предвид това, сигурно е, че до края на мандата на Димитър Николов опитите да се усвоят „циганските“ средства ще продължат под различни форми.



В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки