Вълнуващ спектакъл в Мадрид


Вълнуващ спектакъл в Мадрид
Момент от спектакъла на българите в испанската столица
07 Юли 2014, Понеделник


С голям и вълнуващ спектакъл на 15 юни асоциация Т.А.Н.Г.Р.А. – Мадрид, отпразнува своя десетгодишен юбилей. Празникът на една от най-големите български организации

Автор: Георги Ваташки

в Испания се проведе в залата на културния център „Латина“ в едноименния квартал на Мадрид. Повече от 300 наши сънародници и много местни личности, сред които и районният кмет Хорхе Перес, бяха гости на събитието.
Музикалната програма започна с излизането на сцената на момчетата и момичетата от „Първи български ансамбъл за народни песни в Испания“ създаден към Т.А.Н.Г.Р.А през 2004 г. Те зарадваха публиката с майсторски изпълнения на традиционни хора от Северна България и Тракийската низина.

Бурни аплодисменти заслужи и певецът Емил Илиев, който успя да развълнува с „космическата песен“ на Валя Балканска „Излел е Дельо хайдутин” След него на сцената излязоха членовете на квартет „Мармалад“, съставен от живеещи във Валенсия наши сънародници. Те зарадваха публиката с необичаен концерт за два кларинета и тъпан, изпълнявайки популярни наши мелодии, между които и вечните „Пътнико свиден“ и „Моя страна, моя България“.

Освен роден фолклор, в програмата бе включен и акробатичен рокендрол и дори фрагменти от популярни оперети. Любимка на присъстващите стана Красимира Кожухарова от Мадрид, която впечатли всички с изпълнението си на ария от „Царицата на чардаша“.
В края на вечерта под съпровода на „Мармалад“ се изви голямо хоро, на което се хванаха не само нашенците, но и испанците, приятели на асоциация Т.А.Н.Г.Р.А.

Организацията е основана през 2004 г. с цел да се подготвят сънародниците ни в испанската столица за участие в ежегодния февруарски карнавал. Понеже нямат помещение, нашенците разучават кукерски танци в обществения парк „Менарес“ и стават атракцията на празника. Големият успех дава нужната доза увереност на Диана Иванова и още двайсетина българи да продължат общата си дейност.

„Отначало си бяхме поставили за цел да популяризираме родната култура и традиции, но впоследствие разбрахме, че можем да помагаме на всеки нов емигрант с информация от социален характер - трудова ориентация, регистриране и правна консултация. Така постепенно профилът на Т.А.Н.Г.Р.А стана социално-културен“, спомня си ръководителката на асоциацията Диана Иванова.

Година след година, проектите на организацията придобиват все по-голяма популярност сред българската общност не само в Мадрид, но и в цяла Испания. Организират се представяния на литературни творби, изложби на български художници, курсове по испански за нашите сънародници и трудово-правна консултация.

През 2005 г. е сложено началото на инициативата „Гуартал“ за откриване на млади таланти сред българчетата в столицата на пиренейската държава. Към него се създава „Първият ансамбъл за български народни песни и танци в Испания“. Премиерният диск с негови акапелни фолклорни изпълнения излиза през 2006 г., а впоследвие е организирано турне в десет испански града, преминало с голям успех.

В началото на 2009 г. със съдействието на Т.А.Н.Г.Р.А е поставено началото на ежегодния Фестивал на българите по света „Аз съм българче”, чиито първи две издания са в иберийската столица. Същата година отваря врати и Българско неделно училище „Христо Ботев” в предградието „Алкала де Енарес“, а по-късно и негови филиали в кварталите „Леганес“, „Аранхуес и Уманес де Гуадалахара“.

Най-новата инициатива на българската организация е от началото на май. Сформирана е Задруга на майсторите, чиято цел е да се съхранят и развият старите български занаяти и на испанска земя. В нея участват близо 50 български художници, скулптори, дърводелци и иконописци, живеещи в Мадрид, които всеки месец представят своите нови творби пред местната публика.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки