Древното минало на новия град


Древното минало на новия град
Ще научите историята на остров Света Анастасия
07 Юли 2014, Понеделник


Последният брой на „Будител” е посветен изцяло на Бургас

Автор: Веселин Максимов

Изцяло на Бургас е посветен последният брой на българското списание за история, археология и народна памет „Будител”. Заглавието му е „Древното минало на новия град” и е един вид поклон пред огромния авторитет на дългогодишния директор на Регионалния исторически музей доцент Цоня Дражева, която ни напусна без време, миналото лято.
В списанието можете да прочетете увлекателни материали, подкрепени с много интересни снимки на актуални теми, любопитни за хора със специални интереси в историята, археологията, етнографията, но и достъпни за всеки, който уважава българщината.

В „Бургас през античността” доцент Петър Балабанов от Нов български университет представя малко известни факти и находки от разкопки в местността Сладките кладенци (бившата текстилна фабрика „Яна Лъскова”) и на Шилото (до комплекс „Меден рудник”).
Колегата му от университет „Професор Асен Златаров” Димчо Момчилов описва откритията на екипа, проучващ късноантичната крепост Акве Калиде Терма на територията на Минералните бани.

Директорът на музея Милен Николов увлекателно разказва за откритията на полуостров Форос, до квартал Крайморие. Там изпод земята на крепостта Порос излязоха невероятни гледки, опитващи да разяснят мистерията около предшественика на съвременен Бургас - крепостна стена, кули, постройки, патриаршески оловен печат с лика на Богородица и кръстовиден монограм, златна монета, бронзови апликации и всякаква керамика.
От археолога професор Иван Карайотов е интересната история на островния манастир „Света Анастасия Фармаколитрия” на едноименния остров до Бургас, а Росица Топалова от Етнографския музей се представя с „Накитите от Бургаско”.

Яна Иванова и Владимир Анигностов представят бележитите личности от края на XIX и началото на XX век, дали тласък на обществения, икономически и политически живот на града.
Представена в детайли е известната бургаска фамилия Максимови и видната хуманистка, защитничка на слабите и основателка на женското дружество „Самосъзнание” Жени Божилова–Патева.

„Малък разказ за Морската градина” от уредника на Природонаучния музей Божана Рибарова описва делото на ландшафтния архитект Георги Духтев, събрал на това място от всички краища на света редки и екзотични дървета и храсти, някои от тях единични бройки и до днес.


Акве Калиде Терма край Минералните бани

В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки