Сметището на Кърджали заплашва човешки животи


Сметището на Кърджали заплашва човешки животи
Планините от боклуци, струпани в депото, са били запалвани вече няколко пъти
04 Юли 2014, Петък


Депото трябваше да бъде завършено преди две години, но по необясними причини проектът бе замразяван няколко пъти

Автор: Галина Кръстева

Поредната страница на сагата с депото на Кърджали отвори разкритата от общината нова процедура за обществена поръчка. Срокът за подаване на документи по нея е до 17 юли т.г.
Всъщност строителството на Регионалния център за управление на отпадъците е започнало преди шест години и през юли 2012 г. той трябвало да е завършен. Но след неколкократното замразяване на обекта това и досега не се е случило.
В средата на май т.г. кметът на община Кърджали Хасан Азис и зам.-министърът на МОСВ Чавдар Георгиев подписаха споразумение, което вдъхна нова надежда, че депото край село Вишеград ще бъде най-сетне изградено.

Крайно наложително е това да стане час по-скоро, тъй като временното сметище е препълнено, а и планините от боклуци, струпани там, са били запалвани вече няколко пъти.
Допълнителна пречка е и фактът, че след обилните дъждове напоследък  камионите не могат да влязат навътре поради калта, отпадъците се стоварват почти до входа и съвсем е реална опасността да заринат и бариерата, алармират работници. Собственици на парцели в съседство пък заплашват общината със съд, защото боклукът засипва имотите им.

Фирмата, която спечели обществената поръчка, ще трябва да извърши проектирането, геодезическото заснемане и строително-монтажните работи на целия строеж, за да получи удостоверение от службата по кадастъра и сметището най-после да бъде пуснато в експлоатация, заяви зам.-кметът на общината Мухарем Мухарем.
Депото ще обслужва осем общини – седемте в Кърджалийска област и Ивайловград от Хасковска област. Отреденият терен е на 5 километра от областния град и там чрез инсталация за сортиране, компостиране и депониране ще се третират неопасни отпадъци, но ще се съхраняват временно и опасни.

Заради забавеното изграждане на модерните сметища ЕК наложи солени санкции на България, като само община Кърджали плаща глоба от 500 000 лева годишно. Това дължим на управлението на ГЕРБ, припомнят местни политици. В началото на тази година областният управител Бисер Николов е настоял правителството да осигури 30 млн. лева, необходими за изграждането на първия етап от депото. От тази сума 24 млн. лева ще бъдат предназначени за строителството, а останалите - за инсталацията за рециклирането на отпадъците.

През 2008 г. проектът стартира с финансиране от програма ИСПА в размер на 14,5 млн. евро, но МОСВ при мандата на ГЕРБ отказа да обезпечи задължителното държавно съфинансиране в размер на 25% с обяснението, че пари няма.
Така бе наложено намаляване на стойността и орязване параметрите на сметището, като  министерството разпореди от него да се извади системата за сортиране и компостиране на отпадъците.

Без нея обаче първата клетка на сметището щеше да се запълни за две вместо за пет години и щеше да наложи изграждането на нова, а срокът на функциониране на регионалното депо от 35 години щеше да се намали наполовина, опасяваха се тогава от кметската управа.
Седемте кърджалийски общини, които учредиха сдружението „За чисти Родопи”, настояваха проектът да се запази в цялост, за да се гарантира устойчивото му функциониране.
Поради натиска от София неяснотите и споровете около мащаба на строителството, продължили много месеци, Кърджали безвъзвратно изгуби финансирането по ИСПА, а фирмите подизпълнители още през 2011 г. изтеглиха техниката си от строителната площадка, понеже не им се заплащаше направеното от страна на изпълнителя.

През декември 2009 г. пък работата по изграждането на депото беше прекратена заради спряното финансиране от ЕК. Две години по-късно Европейската комисия възстанови възможността за използване на средствата и удължи срока до края на годината. Тъй като обаче препроектирането не бе извършено своевременно, парите отново бяха изгубени.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки