ДПС иска да сложи ръка на фонд „Земеделие“


ДПС иска да сложи ръка на фонд „Земеделие“
Министър Греков (на преден план) и ръководството на държавния фонд бяха в отлични отношения до средата на юни. Днес взаимно се топят пред медиите
04 Юли 2014, Петък


Земеделският министър Димитър Греков пък поиска оставките на ръководството на държавния фонд, за да уреди фирмата на свой братовчед

Автор: Янко Георгиев

Впоследните дни на кабинета „Орешарски“ разривът между доскорошните коалиционни партньори ДПС и БСП се задълбочава с всеки изминал ден. Протурската партия се опитва с лобистки законови поправки и мръсни хватки да овладее колкото може повече държавни институции, свързани с усвояването на еврофондовете.
Така и скандалът в управлението на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), за който „Десант“ вече писа, се разрасна лавинообразно и при това започна да прилича на водевил.

Както трябва да се очаква, сблъсъкът е за пари. От едната страна е ДПС, което чрез земеделския министър Димитър Греков иска да овладее ръководството на фонда, а от другата - БСП, назначила сегашното ръководство. Залогът е институцията, която разпределя годишно над два милиарда лева от всички европейски фондове за селско стопанство и от националните субсидии.

На 1 юли министърът поиска оставките на изпълнителния директор на разплащателната агенция Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова. Мотивът му бе, че са открити множеството нередности в управлението на институцията, в резултат на което от сметките уж били изчезнали 60 милиона лева. Средствата били предвидени за подпомагане на родните земеделски производители в рамките на Програмата за развитие на селските райони ( ПРСР) през следващите два месеца.

По думите на Греков, още миналата година пред фонда е поставен въпросът за забавените проекти по мярката за модернизиране на земеделските стопанства, но до ден-днешен голяма част от тези проекти не са били придвижени. Имало и сериозен проблем и с част от общините, чиито проекти са одобрени, но не са подписани.

Контраударът на ДФЗ последва незабавно.
Още на следващия ден Николов в прав текст обвини министъра в директен конфликт на интереси. „Той обяви пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство, защото фирмата е „Греком“ и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговият представител трябва да получи парите по проекта“, обясни изпълнителният директор на фонда.

Трябвало да се бърза, защото фирмата имала безлихвен кредит към ДФЗ в размер на 110 000 лева, който бил обезпечен с апартамента на Греков. Земите, където се извършвала дейността по проекта на фирмата, също били негова собственост.
За да е пълна трагикомедията, Николов разказа на журналистите и как Димитър Греков му звънял по телефона да се оплаква, че негов братовчед му се присмивал за това, че хем е министър, хем не може да придвижи процедурата по-бързо.

Агроминистърът побърза да се защити, като съобщи, че „да оказва натиск“ не е в стила му: „Не съм го правил и няма да работя по този начин и в бъдеще. В никакъв случай не съм карал ръководството на фонда да извършва някакви неправомерни или незаконни действия“, коментира той в изявление до медиите.
Същия ден обаче, по време на заседание на парламентарната комисия по земеделие, той се опита да замаже скандала със закъсняло признание: „Имах участие в „Греком“, но излязох заради отговорностите си като министър. Нито аз, нито членовете на семейството ми имат лична фирма.“

Самата компания „Греком" ООД е регистрирана в Любимец, Хасковска област, и се занимава с лозарство. Според данните в Търговския регистър тя е с капитал от мизерните 100 лв. и е еднолична собственост на Тодор Николов Греков, за когото се предполага, че е въпросният братовчед. В периода между февруари 2011 г. и юни 2013 г. земеделският министър е бил собственик на 34% от „Греком".
Справка в самия фонд „Земеделие" показва, че компанията е получила финансова помощ от там в размер на 51 005 лв. за реализацията на проект, като договорът за това е бил сключен на 16 септември 2013 г.

Министърът, който се издигна на този си пост благодарение на етническата партия, се опита още на 19 юни да поиска оставките на Николов и Александрова, но тогава това не стана, тъй като заседанието на 11-членния Управителен съвет на ДФЗ, чийто председател е именно министърът, а останалите негови членове са заместник-министри от различни ведомства, и управата на фонда не събра кворум.

Мотивите на Греков тогава бяха, че при него са постъпили оплаквания от Светия синод за затруднена комуникация с фонда покрай проекти за ремонт на църкви с европейски средства. На заседание на парламентарната комисия по земеделие на 18 юни бяха дошли цял куп митрополити, които пък повтаряха наизуст обвиненията на Греков, без да добавят нещо конкретно. Само се оплакаха, че Виолета Александрова ги нарекла „синодални старци.“

На 3 юли бе насрочено ново събиране на УС, на което отново да бъдат поискани оставките на Николов и Александрова, но и то не се състоя. Причината този път се оказа в чиновниците, които изпратили само покана за заседание, без дневен ред и документи. Това от своя страна нарушило правилата, въведени от самия министър преди три месеца – да се прави предварително съгласуване на въпросите, които ще се обсъждат.

Във вихъра на скандала обаче встрани остана едно обстоятелство, което е жизненоважно за родните фермери и селското стопанство. Чрез искането на оставки Земеделското министерство всъщност иска да прикрие факта, че от май 2013 г. не е избран сертифициращ орган по ПРСР. Поради тази причина са застрашени 1,18 млрд. евро за периода октомври 2012 г. – октомври 2013 г., 1,3 млрд. евро, предвидени за субсидии през тази година, и дори голяма част от европарите за следващия период чак до 2020 г.
Борбата за власт в ДФЗ хвърли димна завеса и върху друг скандален факт.

Оказва се, че на последната комисия, която е разглеждала проекти по ПРСР, е имало одобрени предложения за покупка на луксозни автомобили. Чиновниците парафирали да бъдат заплатени с пари от Брюксел луксозни джипове на новорегистирани еднолични търговци.
Обвиненията за това, че кадрува от името на ДПС, бяха отхвърлени от министъра пред парламентарната комисия за земеделие с приказки, като: „Не е важна оставката на един или друг, дори на министъра, важното е хората да си получат парите.“

Това обаче не прозвуча убедително и затова в четвъртък се наложи да го защити пред камерите самият Лютви Местан. С обичайния си менторски тон той се скара на журналистите, че трябвало да правят справки за подобни твърдения: „Когато чуя твърдения за ДПС и за назначенията като мека форма за преяждането с власт, ще отговарям с „дайте факти”. Министър Греков и да иска не може да кадрува в ДФЗ.“

Както и да извърта с високия си наратив Местан, опитът за преврат във фонд „Земеделие“ малко преди падането на правителството е факт. Резултатът засега е неясен и рокадата в управата му - малко вероятна. Но случилото се е емблематично за стила на ДПС – на всяка цена да се получи контрол над много средства, макар и за кратко.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки