Фалшивите лекарства и нашето здраве


03 Юли 2014, Четвъртък


Вместо да ни помогнат, някои медикаменти може тежко да увредят организма

Автор: проф. Христо Мермерски

Според експерти на ООН всяко десето лекарство в света е фалшиво. Според техни данни от фалшиви лекарства годишно умират над 200 000 души. Пак според техни данни на вътрешните пазари на редица държави фалшивите медикаменти са от 25 до 50 %.
Лекарствата ментета, опасни за живота и за здравето на потребителите, продължават да наводняват пазарите в развиващите се страни. Такова предупреждение отправя Международният съвет по контрол за наркотиците при ООН.

„Пазарът на фалшиви лекарства създава сериозна опасност за здравето на хората, като им предлага неефикасни, некачествени и дори смъртно опасни препарати, лишени от инструкции за прием“ – се казва в доклада на Международния комитет по контрол на наркотиците.

Авторите на документа са обезпокоени и от рязкото увеличаване на злоупотребата с лекарства, предписвани с рецепти. Техният нелегален оборот в близко време може да превиши оборота на традиционните наркотици – хероин, кокаин и екстази. В момента в страните от Евросъюза препаратите, предписвани с рецепти, отстъпват по популярност сред наркоманите само на марихуаната.

Преди време бяха иззети цели партиди от лекарството тертензиф, което се предписва на хипертониците. Други открити фалшифицирани лекарства са: Коринфар, Мезимфорте, Но-шпа, Сумумед, Тавежил и др. Това е само началото, твърдят медици. Не трябва да изключваме факта, че заради хаоса, който цари в здравната система, и донякъде в аптеките, фалшивите лекарства ще продължават да се появяват на пазара.
Освен фалшивите лекарства, които понякога са смъртоносни, често пъти причина за опасни заболявания и настъпването на смърт са и неправилно продадени лекарства от някои етикетни аптекари.

Действието на фалшивите лекарства води до възникването на една опасна болест, наречена болест на фалшивото лекарство. Най-често тя се проявява неочаквано. Например вместо да намалее, кръвното налягане рязко се повишава и се получава инфаркт или инсулт или вместо намаляване на спазмите, астматикът буквално се задушава и умира.

Някои недобросъвестни производители намаляват в таблетките основното вещество или въобще не го слагат. Има случаи, когато вместо лечебно вещество в „лекарството“ се слага обикновена глина, брашно, глюкоза, нишесте, сапун, желатин и какво ли не. При такъв прием лечението се задълбочава, симптомите се влошават, не е изключена и опасност за живота на човека. Особено се откроява смяната на сроковете за годност, а това намалява неговата активност и ефикасност. Още по-зле става, ако от дълго стоене лекарството придобива нови „отровни свойства“.

В Европа отравянията с лекарства заемат 60% от общия брой отравяния.
Непременно трябва да се четат инструкциите за това колко дълго можете да приемате съответното лекарство, защото това също може да бъде причина за отравяне. Противовъзпалителните и понижаващи температурата препарати се пият не повече от 3 дни, защото няма смисъл да се приемат по-дълго. Ако те не помагат, значи причината за заболяването трябва да се търси другаде и лечението да се промени.

Още античните лекари казвали, че лекарството се различава от отровата само по дозата. Всяко лекарство може да се превърне в отрова, ако не се приема в предписаната доза или в съчетание с други препарати. При приготвяне на лекарството се взема предвид неговата денонощна доза – количеството препарат, което организмът може да преработи за едно денонощие. То се дели на няколко приема, в зависимост от това колко бързо се усвоява от организма. Смята се, че една лечебна доза не може да предизвика отравяне. Дори три дози не могат да отровят човек. Но е малко опасно да се приемат 4 таблетки наведнъж, при условие че са предписани за 4 приема. Пак няма да има отравяне, но човек ще се почувства, меко казано, дискомфортно.

За да намалят до минимум опасностите от негативни резултати при употребата на лекарства е необходимо: да се обсъди с лекаря възможните немедикаментозни начини за лечение на съответното заболяване; да се поинтересува пациентът има ли даденото лекарство противопоказания или странични ефекти, по-опасни от неговото заболяване; да не се доверяваме на медийната реклама – много често в нея не се споменават страничните ефекти на препарата, а прекалено много се хвали неговата ефикасност; да се внимава с комбинираните препарати – те винаги са по-опасни, отколкото алтернативните еднокомпонентни.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки