Давностен срок на решенията на Поземлените комисии


Давностен срок на решенията на Поземлените комисии
03 Юли 2014, Четвъртък


Имат ли решенията на поземлените комисии давностен срок и евентуално колко годишен е той? Въпросът ми се отнася за непризнати (невърнати) 26 дка земеделска земя,


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

която баща ми не е описал в молбата си при встъпване в ТКЗС. От кои институции и служби мога да намеря информация за имотното състояние на баща ми за минало време отпреди 9 септември 1944 г. и назад?
Аз съм над осемдесетгодишен. Помня нивите по местности и декари, които обработвах в годините, когато баща ми боледуваше. Зная, че подаваше декларации в общината. Въз основа на неговото имотно състояние, данъчните служби начисляват данък доход и данък държавни доставки. Къде биха могли да са записани земеделските земи.

Помолих Държавен архив – Шумен, Окръжен съд – Шумен, и Районен съд – Нови пазар, ако при тях се съхранява такава информация, да посочат как мога да я получа. Това не се случи. Говори се за някакъв „Емлячен регистър“, който не намерих.
Имам удостоверение, издадено от Общината на 15 февруари 1980 г. за ползване на земеделска земя по параграф 4а от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), която декларирах на 22 май 1992 г. На 14 септември 1994 г. заплатих стойността на земеделската земя на Общината.

Измина двадесетгодишен период, през който Общината не ми издаде техническа скица. По тази причина не успях да се снабдя с нотариален акт. Посочените по-горе документи губят ли давност за правно действие?
Моля да ми препоръчате посоките за бъдещите ми действия. Това не е ли пладнешки грабеж и хайдутлук и от двете общински (областни) администрации по отношение на частна земеделска земя вместо възстановяването й в т. нар. реални граници. 

Кирил Минчев,
Варна

Решенията на поземлените комисии представляват индивидуални административни актове съгласно определението, дадено в чл. 21 от Административнопроцесуалния кодекс. Същите нямат давностен срок, и са в сила до момента, в който не бъдат отменени като незаконосъобразни или нищожни от Административния съд. Ако не бъде обжалвано в срок решението на поземлената комисия  влиза в сила и може да бъде оспорено пред съд, без ограничение във времето, единствено като нищожно.

Емлячният регистър, за който питате, е книга, в която са регистрирани недвижими имоти (земя, постройки и съоръжения) на граждани и предприятия. Терминът произхожда от турската дума емляк, означаваща недвижим имот, както и данък върху недвижим имот.
В българските земи емлячните регистри започват да се водят през време на турското робство. След освобождението на България общинските емлячни книги са въведени въз основа на предприетото от правителството през периода 1903–1904 г. измерване и скициране на полските имоти в страната.

Емлячните регистри са предназначени за регистриране на недвижимите имоти с цел гарантиране на собствеността върху тях и облагането им с данъци. Водени са във всяка община. В тях са описвани полските недвижими имоти на територията на общината независимо къде живеят собствениците им.

Земята е описвана по парцели – културен вид (нива, лозе, естествени ливади и др.), площ (в декари), местоположение, граници, категория и стойност. Постройките са описвани по местоположение, вид, конструкция, етажност, застроена площ, застроен обем, стойност. Съоръженията са описвани по местоположение, конструкция, мощност и стойност.
На основата на емлячния регистър при поискване са издавани документи за собственост върху даден имот. При възстановяването на правото на собственост върху земеделските земи, което започва през 1991 г., емлячните регистри са ползвани като доказателство за собственост въз основа на съответната разпоредба в чл. 12 от ЗСПЗЗ. До изменението му с Държавен вестник (ДВ), бр. 98 от 1997 г. емлячните регистри са били записани в него погрешно като землячни регистри.

Възможно е във вашия случай съответният емлячен регистър да не е запазен, което сериозно ще затрудни получаването на информация за имотното състояние на баща ви преди 9 септември 1944 г. и съответно възстановяване правото на собственост върху претендирания имот.
Никой от посочените в писмото ви документи не губи правното си действие, а отказът да ви бъде издадена скица от страна на Общината представлява административен акт, който, независимо дали е изричен или мълчалив, може да бъде оспорен пред съответния административен съд.

Органът, който възстановява собствеността върху земеделски земи по реда на ЗСПЗЗ, е Общинската служба по земеделие и гори (ОСЗГ). Възстановяването става посредством подаване до съответната служба на Заявление, съдържащо описание на имота и доказателства за правото на собственост като нотариални актове, делбени протоколи, протоколи на ТКЗС, емлячни регистри, молби-декларации за членство в ТКЗС, счетоводни книги за заплащане на рента, протоколи и решения за оземляване, в това число и по Закона за трудовата поземлена собственост от 1946 г. и правилника за неговото приложение и други писмени доказателства.

Лица, пропуснали да подадат заявления в срок за възстановяване на земеделска земя, могат да установят правото си с искане към съответната общинска служба по земеделие само въз основа на писмени доказателства. Общинската служба се произнася с решение, с което възстановява или отказва да възстанови правото на собственост върху земеделската земя.
Когато с решението се възстановява правото на собственост, в него задължително се описват размерът на възстановената земя, категорията, местоположението (граници и съседи ) и ограниченията на собствеността с посочване на основанията за това, ако има такива. Към решението се прилага скица на възстановения имот. Влязлото в сила решение за възстановяване, придружено със скица, удостоверява правото на собственост и има силата на констативен нотариален акт за собственост върху имота.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


По време на турското робство и след Освобождението недвижими  имоти се  регистрирали в т. нар. емлячни регистри

В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки