България в класация за принос към планетата


България в класация за принос към планетата
27 Юни 2014, Петък


Според индекса „Добра страна“, най-големи заслуги имаме по отношение на развитието на науката и технологиите


В началото на седмицата бе обнародван индексът „Добра страна“, който отчита приноса на 125 държави към планетата и човечеството. Той е рожба на политическия съветник и почетен професор по политически науки в Университета на Източна Англия Саймън Айхолт. За изготвянето на класацията се анализират 35 вида данни от ООН, Световната банка и други международни организации.

Сред тях е включена информация за свободата на пресата, броят на приетите бежанци, размерът на експорта на оръжия, броят на носители на Нобелова награда и т н. Страните са класирани според приноса им към науката и технологиите, културата, световния мир и сигурност, здравеопазването и благостоянието и т. н.

Прави впечатление, че в Топ 10 влизат 9 страни от Западна Европа, което превръща Стария континент в „най-добрата“ част от света. Общото класиране се оглавява от Ирландия. Изключвайки Западна Европа и англоговорящите държави, на най-предни позиции се нарежда Коста Рика, заемаща 22-ро място. Представителят на Африка, който е допринесъл най-много за благото на планетата, е Кения с 26-о си място. Това е и единствената страна от Черния континент, която е успяла да пробие в Топ 30.

България е на 32-ра позиция в подредбата за принос към планетата. В частност обаче, що се отнася до световния принос към науката и технологиите, ние сме на 19-о място, което е най-доброто ни подреждане в отделните класации. По отношение на културата сме 27-ми. На 36-а позиция сме по отношение на допринасянето ни към световния ред, а на 550-о – към здравеопазването и благосъстоянието на човечеството. Докато оценяйки какъв ни е приносът към международния мир и сигурност, вече изпадаме на 79-о място, а най-зле се класираме във връзка с лептата ни към планетата и климата, където сме поставени на 90-а позиция.

Оказва се, че най-много за световната култура е допринесла Белгия. В областта на здравеопазването и благостоянието първа е Испания. Русия се класира 95-а в общия си принос към света, където компания й правят Хондурас и Конго. Индийците са 81-ви, докато Китай е едва на 107-ма позиция.
Най-малко на човечеството са дали Иран, Либия и Виетнам.

Създателят на индекса Саймън Айхолт изтъква пред „Дейли мейл“, че се надява на класацията да преобрази начина, по който страните правят бизнес, като ги насърчава да мислят за общото влияние на своите действия върху планетата. Той  заявява, че се надява да предизвика дебат за това, какви цели преследва всяка една държава в света.
„В момента страните все по-малко се замислят за международните последици от това, което вършат. И ако не започнат да го правят, ситуацията с глобалните предизвикателства – като изменението на климата, бедността, икономическата криза, тероризмът, наркотиците и ширещите се пандемии – само ще се влоши ".


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки