Казаци пекоха шашлици и играха хоро в Леденик


Казаци пекоха шашлици и играха хоро в Леденик
Казаци и самодейци се веселиха заедно
24 Юни 2014, Вторник


Над 50 казаци от цялата страна се събраха миналата неделя във великотърновското село Леденик, за да се включат в общ събор със самодейците от околните села на болярския град.

Автор: Здравка Христова

Празникът събра стотици жители и от Пушево, Плаково, Момин сбор и Ново село, с идеята да се популяризират казашките традиции и бит. Начало на събора даде знаменосецът Иван Станев, който дойде на кон и развя знамето на местния клуб на „Единен казашки съюз - България“.

“Ние никога няма да забравим, че хиляди казаци са взели участие в Руско-турската освободителна война, сражавали са се за свободата на България и много от тях са останали завинаги в нашата родна земя. Ние ще им бъдем вечно признателни и затова сме щастливи, че днес сред нас са техните потомци! Питат ме какви сте вие - русофили или русофоби, но аз им отговарям, че сме българофили”, каза председателят на сдружението Георги Владев.

“Българите и казаците имат много общи неща: християнските ценности, богатия си фолклор и любовта към свободата. В днешните времена на омраза и оскотяване обединението ни е по-нужно от всякога. Идеята е да се задълбочат връзките и партньорството с читалищата в страната, както и редом с българския фолклор младите хора да опознаят и казашките традиции”, добави единствената жена в националната колегия на казаците великотърновката Ана Минева, потомка на стар казашки род.

Атракция в събора беше кулинарният кът за специалитети от казашката кухня. Трима души бяха ангажирани с приготвянето на традиционните шашлици по рецепта от Кавказието.
Те се приготвят само от мъже. На шишовете се бодат свинска или агнешка мръвка, но за да е сочно месото, то предварително престоява едно денонощие в марината от вино с подправки: дафинов лист, босилек, черен пипер, риган.

Жените забъркаха други специалитети от казашката кухня, като пелмени с горчица и сметана, пироги и беляши (питки с кайма). В ролята на майстор готвачи влязоха рускините Александра и Наталия, които са наследници на тверски и оренбургски казаци.
Във великотърновската дружинка членуват наследници на донски, кубански, терски и оренбургски казаци, както и православни българи, руски и украински граждани. На празника дойдоха и 10 новоприети членове от Елена. Местните казаци развиват предимно благотворителна и хуманитарна дейност. Те подпомагат сираци, инвалиди, църкви и манастири, поддържат паметници на руски и български воини.

Организатори на празника бяха местната структура на сдружение “Единен казашки съюз - България”, окръг Север - Център и от кметството в Леденик. Казашкият събор бе в подкрепа кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки