Трети събор на българската общност в Словакия


Трети събор на българската общност в Словакия
23 Юни 2014, Понеделник


За трета поредна година в Братислава се проведе Майският събор на българите, живеещи в Словакия. Тазгодишното събитие, събрало над 130 нашенци от всички краища

Автор: Георги Ваташки

на централноевропейската държава, съвпадна с отбелязването на празника на родната писменост и култура – 24 май и честванията на 1150 години от Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. По тази причина за място на празника бе избран един от най-старите и живописни квартали на Братислава – „Девин“.

Там се намира православният храм “Св. Криж“, в чийто двор се издига единственият паметник в словашката столица на славянските първоучители. Организатори на събора бяха две от най-старите организации, обединяващи сънародниците ни в Словакия – „Български културен институт“ (БКИ) и „Български културен съюз“ (БКС), както и Българското средно общообразователно училище „Христо Ботев“ в Братислава.

Почетен гост на празника бе кметът на „Девин“ Любица Колкова. В своето приветствено слово тя поздрави с „добре дошли” присъстващите нашенци и отбеляза многобройните общи традиции и обичаи на българския и словашкия народ. От името на местните власти на Братислава тя дари на БКИ и на църквата „Св Криж“ икона на св. Седмочисленици - точно копие на подобна от Рилския манастир.

Празникът започна с изпълненията на възпитаниците от БСОУ „Христо Ботев“ под ръководство на Цветелина Генчева и Светлана Досева – ръководители на школото. Българчетата изнесоха кратка програма, която включваше тържествена рецитация на стихове, посветени на св. св Кирил и Методий, както и на важни събития от историята на нашата страна . Кулминацията на вечерта бе хоровото изпълнение, придружено с оркестър, на безсмъртния химн на българската азбука „Върви, народе възродени”.

Към изпълнението малките таланти спонтанно включиха и голяма част от публиката, като освен сънародниците ни, запяха и много от словашките гости на събитието. След края на програмата бяха тържествено положени венци и букети пред паметника на светите братя.
Вторият ден от събора започна в Дома на културата на „Девин”, където директорът на БКИ Ваня Радева откри изложбата „Старославянски и български светци”. Тя бе представена от доцент д-р Димо Чешмеджиев – учен от Кирило-Методиевския научен център при Българска академия на науките. В кратка лекция той разясни концепцията на експозицията, като се спря на ролята на св. Седмочисленици и на техните последователи, които продължават просветителското си дело в българските земи чак до Късното средновековие.

Той обясни и етимологията на наименованието Девин и защо се среща в България. Името на историческия квартал на словашката столица идва от прочутия едноименен замък, разположен над града. По време на Великоморавската си мисия през 862 г. двамата братя са настанени от владетеля на страната княз Ростислав в замъка. Там те живеят и работят близо три години, като превеждат на новосъздадената глаголица голям брой богослужебни книги и подготвят своите последователи. Част от картините в изложбата представляват художествено пресъздаване на завръщането на учениците на славянските първоучители в Девин след смъртта на Методий. Това става на датата, на която днес православният свят чества светите братя - 11 май.

Българският събор в Братислава продължи с хумористичното представление „Женско царство”, подготвено от членовете на БКС под ръководството на Емил Цанков. То предизвика много смях сред нашенците, а самият празник завърши с тържествена вечеря, на която присъства и кметът на словашката столица Милан Фтачник.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки