Край българското Черноморие шум се вдига


20 Юни 2014, Петък


Да бъде ли защитена територия Бъларското Черноморие, или не – това е въпросът, който по хамлетовски терзае напоследък природозащитници, собственици на крайбрежни земи,

Автор: Диана Славчева

екоексперти, министерски чиновници, „феодални старчета“ от БАН и кого ли още не. Дилемата стана актуална след като тръгнаха обществените обсъждания на мегаидеята за създаването на парк „Българско Черноморие“.
Тя пък от своя страна се пръкна след шумните протести около застрояването на Иракли, като замисълът й бе да се осигури по-голяма защита на все по-малко оставащите девствени кътчета край родното море.

Учените от БАН запретнаха ръкави и изготвиха проект, съгласно който бъдещият парк – стига да го има все пак, ще обхване  52 400 хектара от Дуранкулак до Резово, или казано в друго измерение – някъде към 1/5 от територията на морските ни общини.
Екозащитниците обаче откриха твърде много пропуски и грешки в така направеното предложение за парка. Недоумяващо защо в него например не са включени едни от най-важните екосистеми, биотопи и ландшафти по Черноморието ни като някои големи територии около Иракли, Емона и Кара дере, бреговете на Дуранкулашко езеро, дюните на Шабленската тузла, степите на Калиакра около с. Българево, дялове от Камчийски пясъци, дялове от Поморийско езеро, Паша дере, езерата Вая и Мандра, част от Ропотамо, дюните на Корал и т. н.

В същото време изумление предизвиква това, че в територията на парка са наместени и островите край Созопол, както и... крайбрежната алея в Поморие! Но пък е пропуснато е да се включи каквато и да е площ от акваторията на Черно море.
Срещу проекта въстанаха и много собственици на терени край морето. Те бранят земите си с аргументите, че имоти, които са част от населени места и селищни образувания, не могат да бъдат обявени за защитена територия съгласно действащия Закон за защитените територии.

Според запознати, засегнати от това недоразумение са около 80 % от частните земи по Черноморието, които буквално ще бъдат национализирани в името на създаването на парка.
На пожар срещу тези нелепости се включиха и от асоциация „Българско Черноморие“, оглавявана от някогашния шеф на  Националната противопожарна служба о. з. ген. Кирил Войнов. Той лично застана начело на тълпата от хора, които се струпаха да протестират в Бургас във вторник, където бе насрочено първото обществено обсъждане на проекта.

Със скандиранията си от рода на  „Махайте се", "Не искаме парк", "Долу зеления октопод", „Мафия“, „Крадци“ и „Вън“ възмутените граждани прогониха чиновниците от екоминистерството и осуетиха провеждането на обществено обсъждане.
Напъденият шеф на отдел „Защитени територии“ в екологичното ведомство Михаил Михайлов едвам успя да измънка пред струпалите се край бургаската областна управа журналисти, че в министерството били наясно, че ще има много засегнати страни. А пък частните земи може би били включени в проекта... „по покрешка“!

Да се чуди човек как така не сбъркаха да направят нещата както трябват и да изпипат прецизно всичко, така че да не се нагнетява напрежение около и без това нестихващите горещи страсти, вилнеещи по повод презастрояването на морското ни крайбрежие.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки