Започнаха честванията за годишнината на Хайтов


Започнаха честванията за годишнината на Хайтов
Освещаване на обредните хлябове пред параклиса „Св. св. Константин и Елена“ край Яврово
20 Юни 2014, Петък


Фондация „Памет” организира честване на 95-годишнината от рождението на академик  Николай Хайтов в родното му село Яврово.

Автор: Здравец Хайтов Председател на фондация „Памет”

 „Словото на Хайтов” беше мотото на вечерта, посветена на великия творец. Със специалното участие на актьора Васил Банов беше възстановен разказът „Дърво без корен”  от сборника „Диви разкази”, връщащ ни към голямата болка на твореца и човека Хайтов за отчуждението, отродяването и загубата на памет към нашите корени.

В читалището, където е учил великият писател, прозвуча и стихотворението на Вазов „Аз съм българче” в изпълнение на явровчето Николай Пейчинов, а 4-годишната  Теодора  в национална носия изпя „Една българска роза”. Певческият хор на НЧ „Пробуда” огласи залата с песента „Петко льо, капитанине”. На изпълнителите беше даден документалния филм „Памет за Хайтов” на  Фондация „Памет”. 
До късна вечер бяха прожектирани филмите на Хайтов „Краят на песента”, „Мъжки времена”, „Изпит”.

Тържеството се проведе в навечерието на селския празник „Вдигане на куните”, който по традиция се провежда ежегодно. По покана на Фондация „Памет”, на 14 юни пристигнаха и два рейса гости от Димитровград, за да уважат традицията и честването. А хорът към тамошното НЧ „Николай Хайтов-2008” поднесе китка от родопски и тракийски песни в чест на 95-годишнината от рождението на своя патрон и празника на родното му село. Сърцатите гости от Димитровград споделиха курбана и осветените обредни пити, като поканиха за гостуване женския хор на село Яврово на празника на Димитровград.


Поздрав от хор при НЧ „Николай Хайтов“ от Димитровград

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки