Руски олигарх зад измамата, наречена „Южен поток“


Руски олигарх зад измамата, наречена „Южен поток“
От нужните 14 компресорни агрегата за функционирането на станция „Русская“, има реални планове за едва седем (видно от техническия паспорт на малката снимка), от които обаче са монтирани само четири
20 Юни 2014, Петък


Разследване на СКАТ разкрива, че вместо европейски газопровод, Москва работи по вътрешен проект с названието „Южен коридор“

Автор: Янко Георгиев

Москва заблуждава Европа, включително и България, че ще строи газопровод „Южен поток“. Това, по което действително работи в момента руската страна, всъщност е вътрешен проект със сходно наименование - „Южен коридор“. Неговото строителство пък се извършва от свързани фирми, всичките собственост на руски олигарх, много близък до Кремъл. Цялата пушилка около тръбата на практика е симулация на дейност пред външните партньори на Русия, маскирана като важен международен проект.

Журналистическо разследване на телевизия СКАТ извади на бял свят скандални факти, разобличаващи големите лъжи около „Южен поток“. В края на миналата седмица водещият на предаването „От упор“ Димитър Байрактаров и операторът Светослав Стойнев посетиха руския град Анапа в Краснодарска област.

Там се изгражда стартовата компресорна станция, свързана с проекта „Русская“, но това се върши с такива бавни темпове, че е невъзможно да бъдат спазени рекламираните от апологетите на газопровода срокове. Самата станция се строи от компаниите „Стройгазмонтаж" и "Ленгазспецстрой“, зад които стои Аркадий Ротенберг.
В рекламните материали, а в и самия технически паспорт за „Русская“ е написано, че тя не е част от „Южен поток“, а принадлежи към „Южен коридор“. Той от своя страна е замислен още преди 40 години и цели да снабди с близо 6 милиарда куб. метра газ местно население в Краснодарския край, което наброява общо 4,5 милиона души.

Същата цифра бе посочена и като обем на горивото, което уж трябва да преминава годишно през „Южен поток“ към Западна Европа. Освен тези тревожни обстоятелства, от разследването на СКАТ става ясно, че от нужните 14 компресорни агрегата за функционирането на станция „Русская“, има реални планове за едва седем, от които са монтирани само четири.

Самите съоръжения пък не отговарят на техническите изисквания за огромен проект като „Южен поток“, чието трасе включва и голяма подводна част.
Всички подробности около разкритията на единствената българска медия, осмелила се да посети Анапа, както и уникални кадри на компресорната станция, интервюта с представители на местната власт и жители на града, ще бъдат показни в документален филм, подготвян от Димитър Байрактаров.

Зрителите на родолюбивата телевизия ще могат да видят лентата в края на юни по националния ефир на СКАТ. А фактите, изнесени в него, доказват за пореден път правотата на тезата на съпредседателя на „Национален фронт за спасение на България“ Валери Симеонов - че „Южен поток“ е финансов капан за България и цели единствено да облагодетелства енергийната мафия у нас, гравитираща около БСП и Москва.
Неговата правота се потвърждава и от признанието на премиера Пламен Орешарски, че само два дни преди евроизборите е сключен секретен договор за строежа на тръбата. Замразяването й, обявено от кабинета миналата седмица, се оказа само заблуда на обществото, защото работата по нея не е прекратена.

Още на 31 май, в пълна секретност, в пристанището в Бургас са доставени първите тръби за подводната част от газопровода. Ситуацията става още по тревожна и от факта, че управляващите отказват да разкрият какви са неустойките по договора, които ще трябва да плаща държавата под предлог, че са търговска тайна.
„Южен поток“ не носи никакви ползи за България и това е единственото, от което трябва да се ръководят политиците и лидерите на партии. Въпреки приказките за диверсификация, руснаците ще ни продават газта на същата цена както досега, тоест няма никакво намаление на стойностите, както обещаваха премиерът и икономическият министър Драгомир Стойнев.

Трябва да се отбележи, че не само Сергей Станишев и Орешарски, а и лидерът на ГЕРБ – Бойко Борисов, активно работи за реализацията на тръбата. Те всички се подмазват на руските енергийни корпорации и заблуждават българския народ, че проектът е полезен за България“, подчерта Валери Симеонов в предаването „От упор“ на 15 юни.
Той добави, че обещаните хиляди работни места в България за строежа на тръбата са една от многото лъжи на БСП и правителството и даде за пример подобния транзитен газопровод Кардам – Вълчи Кладенец (от румънската до турската граница), завършен през 1988 г.

Той е построен само за година и три месеца, като по него са работили 540, души, и то при положение, че изграждането му е осъществено по тогавашните остарели технологии. При сегашните условия всеки участък на „Южен поток“ ще се изгражда отделно, по така наречената конвейрна технолгия, при която се работи основно с тежка техника, а заетите служители ще бъдат не повече от 500 човека.

Съпредседателят на партията на СКАТ отбеляза, че ако „Южен поток“ стане реалност, това ще лиши България от приходите от собствената й газопреносна мрежа: „Руският проект изцяло дублира нашите тръби, които ни носят близо 100 милиона долара годишно. Ако той бъде изграден, тези постъпления ще се прекратят. Още повече, че към „Южен поток“ има предвидени отклонения към Турция и Гърция. Тези факти обаче не се споменават не само от придворните медии, но и от претендиращите да бъдат опозиция партии - ГЕРБ и Реформаторския блок.“

Симеонов се спря и на това кой има има интерес от изграждането на тръбата:
„Основните партии у нас, които играят за „Южен поток“ са БСП, АБВ, „Атака“ и дори ГЕРБ, макар и с половин уста. Хората, които са финансово мотивирани това да се случи и които са директно свързани с Кремъл и руския президент Владимир Путин, са двама - Георги Първанов и Сергей Станишев. Орешарски и министър Драгомир Стойнев в случая са прости пионки, изпълняващи нареждания.“

От руска страна заинтересованите са онези крупни играчи, заради които страната ни задлъжня с милиард и 800 милиона за АЕЦ „Белене“. Самият Путин е пряко заинтересован от газопровода поради факта, че притежава близо пет на сто от компанията инвеститор - гиганта „Газпром“. Руският държавен глава е мотивиран и от това, че гордостта на Москва - тръбопровода „Син поток“, на практика се провали. Тя не може да осигури обещаните количества газ за Турция и затова към днешна дата се налага да се прокарат допълнителни тръби, каза още Валери Симеонов.

Той припомни, че Москва отдавна използва търговията с енергоносители за политически натиск от голям мащаб. Русия продава газ на нашата страна на цена 503 долара на куб.м., докато за далеч по-богатата Великобритания тя е само 303 долара, а за Германия е 330 долара. Реалната себестойност на газта възлиза на не повече е 50 долара на куб. м.
„Цялата симулация, наречена Южен поток“, цели само едно - да бъдат предявени огромни финансови претенции към България.

Вероятността това да се случи се увеличава и от обстоятелството, че Българския енергиен холдинг, НЕК и кабинетът тайно са подписали договор за изграждането на централата. Не трябва да забравяме и очертаващата се загуба по арбитражното дело, заведено от Русия за спирането на АЕЦ „Белене“. Напълно е възможно да има и подобен развой и за „Южен поток“, заключи Валери Симеонов.



В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки