Храм в Родопите се нуждае от нов иконостас


Храм в Родопите се нуждае от нов иконостас
Отец Боян Саръев
20 Юни 2014, Петък


В момента се набират дарения за богоугодното дело

Автор: Златка Христова

Неотдавна в Кърджали бе поставено началото на дарителска акция за изграждането на нов иконостас в манастирския комплекс „Успение Богородично“. Там служи известният с апостолската си дейност в Родопите отец Боян Саръев.
Инициативен комитет, съставен от местни общественици, банкери, бизнесмени, отзивчиво застана зад идеята да се изработи нов дърворезбован иконостас, който да е изцяло в традициите и канона на Българската православна църква.

Неговият проект е дело на родения в Кърджали художник Иван Янев. А първият му дарител стана кърджалиецът Емил Аспарухов, който обаче сега живее в София.
Храмът в комплекса също е изграден с дарения. Той е част от Православното духовно средище „Успение Богородично“. Открит е на 29 май 1939 г., а след 2000  г. е разширен до настоящия си вид като манастирски комплекс – отново само с даренията на миряни и по инициативата на отец Боян.

Наличният иконостас е направен в началото на миналия век за временните нужди от дърво и шпертплат. Дърворезбарят, който трябвало да изработи иконостаса, докато се строи култовото здание, починал. Временният направили заради вече нарочената дата за освещаването на храма.

Свещеникът разказва, че от 25 г. се занимава със строителство на църкви и набирането на даренията за тях и е наясно, че във времената на духовна и финансова криза това е тежка мисия. Само за изработването на иконостаса са необходими между 80 000 – 100 000 лева, други около 20 000 лева ще са потребни за иконите, обяснява той. Невъзможното за човешките възможности е възможно за Бог, ако той благослови това начинание, то ще стане, убеден е отец Боян Саръев.

Художникът Иван Янев пък е сигурен, че неговото творение ще се впише в общата архитектура на храма. Намерението му е да изработи иконостаса от орех в духа на тревненската резбарска школа. Той обаче не е пропуснал и Беломорската естетика – според проекта му ще има вплетени клонки от маслина, нар, палми. Изработването на дърворезбата ще му отнеме поне година и половина.

Майсторът е завършил Художествената гимназия по приложни изкуства в Трявна, а после и специалността дърворезба в Националната художествена академия в София. Творческата му реализация обаче не свързана само с дървопластиката. Той е известен и с творбите си в сферата на живописта и скулптурата. Негови работи се намират в  множество частни колекции и галерии в България, Швеция, Германия, Великобритания, САЩ. През 1993 г. печели в колектив първа награда в архитектурния конкурс за изграждането на храма „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян.

Манастирският комплекс „Успение Богородично“ в кърджалийския квартал „Гледка“ е един от най-посещаваните от любителите на поклонническия туризъм. Там в специален реликварий се съхраняват единствените в България частици от Божия кръст.
Комплексът представлява истинско миниградче – в него функционират трапезария за бедни, неделно училище по вероучение, компютърна зала, безплатен медицински кабинет, музикален салон, а десетки майки избират уютната зеленина на двора, за да разхождат отрочетата си.

Банковата сметка в лева на името на Инициативен комитет за нов иконостас в храм „Св. Успение Богородично“ в Кърджали е:

BG 04 BULB 9888 503 894 5900

при Сибанк ЕАД, клон Кърджали


В манастирския комплекс „Успение Богородично“ в кърджалийския квартал „Гледка“ се пазят единствените у нас частици от Божия кръст

В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки