Магнитните бури и нашето здраве


19 Юни 2014, Четвъртък


Те са едни от природните явления, които се отразяват неблагоприятно върху организма

Автор: проф. Христо Мермерски

Природата има силно лечебно действие, но за съжаление съществуват и редица природни явления, които вредят на здравето на хората. Едни от тях са магнитните бури.
Те са нещо обикновено във вселената. Тяхната интензивност непрекъснато се променя и когато е много висока, влияе неблагоприятно върху човешкия организъм.
Днес броят на метеорологично чувствителните хора в България достига до 80 % от общия брой на населението. Интересното е това, че през 70-те години на миналия век хората с метеозависимост са били само 30-35%.

Причината за увеличаването на хората, зависими от метеорологичните условия, е в това, че те все повече се отдалечават от природата.
По-чувствителни към метеорологичните условия са хората със сърдечносъдови заболявания, нарушен сърдечен ритъм, исхемична болест на сърцето, отслабена имунна система и тези с високо кръвно налягане и силен стрес. Затова в дните със силни магнитни бури броят на инфарктите и инсултите значително се увеличава.

Трябва да се знае, че магнитните бури влияят както на болните, така и на здравите. Младите хора и спортистите най-малко се влияят от тях. При силни магнитни бури у хората се появяват признаци на сънливост, умора, отпуснатост. Хроничните заболявания се увеличават. Първите симптоми при магнитни бури са: безсъние, безпричинна тревога, сънливост и безпокойство; сърцебиене и повишаване на кръвното налягане; тежест в главата и световъртеж; силно изпотяване и втрисане; умора, отслабване на вниманието и на паметта.

Учените са установили, че появата на магнитни бури потиска изработването на хормона меланин, който осигурява адаптацията към външната среда. Силните магнитни бури водят и до нарушаване на биоритмите в човешкия организъм. Кората на надбъбречните жлези работи като в условия на стрес.
За съжаление, никой не може да се скрие от магнитните бури, тъй като те проникват безпрепятствено навсякъде. Следователно възниква въпросът: как можем да си помогнем да ги преодолеем по-лесно?

При внезапни промени на метеорологични условия кислородът във въздуха рязко се понижава, което води до кислороден глад на мозъка и на тъканите на организма. Това е и причината на поява на горепосочените симптоми. Затова единствените начини да се спасим от влиянието на магнитните бури са: активно спортуване; включването в диетата на  повече плодове и зеленчуци (в този случай много полезно е зелето, тъй като то съдържа аминокиселини, ферменти, витамини, минерални соли, бактерицидни вещества, които подобряват дейността на сърдечно-съдовата система); избягването на храни, които съдържат голямо количество животински мазнини (сланина, овче месо и тлъсто свинско месо).

Лоши за човешкия организъм метеорологични условия се смятат още: рязкото спадане на атмосферното налягане и усилването на вятъра; бързата промяна на температурата на въздуха – с 10-15 градуса на денонощие и промяна във влажността на въздуха с 30 %.
При неспокойно магнитно поле 3 пъти се увеличават инфарктите и с 2 пъти броят на инсултите, защото кръвта става по-гъста – тече по-бавно по кръвоносните съдове и особено по тънкостенните съдове на главния мозък, клетките слабо се снабдяват с кислород и това предизвиква главоболие, бърза уморяемост, сънливост, вялост.

Затова по-чувствителните трябва: да не се пренапрягат; хипотониците и хипертониците, както и хората с хронични сърдечни заболявания, да имат подръка лекарствата, които ползват; тези, които реагират на геомагнитните смущения с раздразнение, тревога, безсъние, да ползват валериан или настойка от божур.
Хората реагират на магнитните бури различно – едни се чувстват зле 2-3 дни преди тях, други по време на бурята, а трети – след 48 часа от началото й. Затова наблюдавайте състоянието си, сверявайки го с прогнозите за геомагнитната обстановка, за да разберете как ви влияят магнитните бури.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки