Срок на издаване на акт за административно нарушение


Срок на издаване на акт за административно нарушение
19 Юни 2014, Четвъртък


Получих наказателно постановление (НП), но 6 месеца след издаването на акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Търсих, но не намерих


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

в кой закон е посочено, че срокът за издаването на НП е до 6 месеца от съставянето на АУАН. Въз основа на кой текст от закона да си напиша възражението за невалидност на НП пред съда?
Лили Николова,
Варна

Наказателното постановление се издава въз основа на акт за установяване на административно нарушение, съставен от служители на административен орган - такива са например МВР, РИОКОЗ, НАП, агенция „Митници” и други.
От момента на връчването на НП започва да тече 7-дневен срок за обжалване пред съда. Подлежат на обжалване всички НП, освен тези, за които законът изрично предвижда, че са необжалваеми. Такива са например НП, с които е наложена глоба до 10 лв., както и глоба до 50 лв. за нарушение на Закона за движение по пътищата.

Ако във вашия случай действително са изминали повече от 6 месеца между момента на съставяне на АУАН и издаване на НП, то тогава е налице нарушение на чл. 34, ал. 3 от Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН). Съгласно тази разпоредба образуваното административно наказателно производство се прекратява, ако не е издадено НП в шестмесечен срок от съставянето на АУАН. Следователно, след като производството, не е прекратено е извършено съществено нарушение на процесуалните правила, за което следва да подадете жалба срещу НП. Жалбата се подава чрез органа, който е издал НП до съответния районен съд. Административният орган е длъжен в 7-дневен срок да комплектова цялата преписка и заедно с жалбата да я изпрати до съда, в района, на който е извършено нарушението.

В жалбата задължително се посочват данните на жалбоподателя - три имена, ЕГН, адрес, телефон, електронен адрес, ако има такъв. Означава се обжалваното наказателно постановление и органа, който го е издал.
В жалбата трябва да бъде описано всичко, което се счита за незаконосъобразно или пък несправедливо, както и какво се иска от съда, в случая отмяна на издаденото НП, но в други случаи може да се иска примерно намаляване размера на наложена санкция.

Необходимо е накрая да се посочат всички доказателства, на които жалбоподателят се позовава. Жалбата задължително се подписва. Такса не се дължи. Жалбата се подава:
1. На място в съответния орган в поне три екземпляра – един за административния орган, един за съда и един за вас за получаване на вх. № на жалбата.
2. По пощата с обратна разписка и отбелязване на текст „Жалба срещу НП №...”

След като сте подали жалбата, съдът образува и гледа дело в състав от един съдия, като призовава в открито заседание вас, лицата, поискали обезщетение, ако има такива, органа, издал наказателното постановление, както и допуснатите свидетели. Делото се разглежда и в случаите, когато не сте бил намерен на посочения от вас адрес в жалбата. Съдът се произнася с решение, с което може да потвърди, да измени или отмени наказателното постановление.

Решението на районния съд подлежи на обжалване пред съответния административен съд. Това обжалване се нарича касационно обжалване, а жалбата, с която се прави – касационна жалба. Срокът за обжалване е 14-дневен и тече от получаване на съобщението, че е изготвено решение. Касационна жалба се подава чрез Районен съд до административен съд. Не се дължи държавна такса.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
ПОЛИ
23.07.2014 21:29:24
2
5
А нормално ли е връчване на НП на 22.07.2014 година при връчен АУАН на 23.07.2013 и изготвено НП на 22.08.2013?!?..... 500лв глоба за не спазен срок на образец 1....дали може да се обжалва НП?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки