Още за „реставрацията" на Яйлата


Още за „реставрацията
12 Юни 2014, Четвъртък


Неотдавна РИМ-Добрич излезе с ясно становище за процедурните нарушения при изпълнението на проекта на община Каварна „Яйлата – античната врата на Добруджа”,



предвиждащ аварийно укрепване на Скална църква „Св. св. Константин и Елена» и «Реставрация и частична реинтеграция на ранновизантийска крепост» в археологическия резерват. От музея посочват, че действията на строителя изпълнител са в нарушение на чл. 163 от Закона за културното наследство, изискващ „максимално запазване на автентичността на културната ценност”.

Както недвусмислено подчертават в оценките си водещи международни експерти в областта на консервацията и реставрацията на културното наследство, проектът вече е реализирал (в случая със скалната църква) и в момента реализира (в случая с крепостта) недопустими от реставраторска гледна точка практики и резултати в разрез със залегналите принципи в редица международни конвенции, ратифицирани от България.

Резултатите от „реставрационните“ намеси и методи са категоризирани от международно признати специалисти в тази област като следващи отречени „норми на XIX век“, „демодирани“ и несъобразени с указанията на ЮНЕСКО и съвременните нормативни уредби и водещи до резултати, категоризирани като „ужасяващи“ и „безобразни“, както и до превръщането на „значителен исторически паметник в един примитивно изграден модерен сурогат“.

Извън съмнение е, че реализацията на проекта в този вид ще доведе до още по-груби увреждания на археологическите паметници в резервата и като цяло ще нанесе трайни и необратими поражения върху неговия интегритет, синтеза му с уникалната природна среда и безвъзвратна загуба на неговата културно-историческа стойност.

Европейската комисия вече изправя България пред Съда на Европейския съюз за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и биологични видове на териториите на община Каварна. Ако българските институции позволят този проект на община Каварна да бъде реализиран в сегашния му вид, ще бъде направена решителна крачка към маргинализирането и санкционирането на България като международен парий и в сферата на опазването на културното наследство.

Владо Руменов
Гражданска инициатива за
опазване на културно-историческото наследство


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки