Американци подписаха мащабен договор с „Роснефт“


Американци  подписаха  мащабен договор с „Роснефт“
06 Юни 2014, Петък


Докато налагат санкции на президента на руската компания, в същото време янките си стискат ръцете с нeго  за дългосрочно сътрудничество


На тазгодишния международен икономически форум в Санкт Петербург, който се проведе в края на май, американската компания ExxonMobil подписа с „Роснефт“ дългосрочен документ за стратегическо сътрудничество, съобщи няколко дни след форума в своята страница във „Фейсбук“ украинският депутат Анатолий Гриценко.
По неговите думи става  въпрос за договор за добив на нефт и газ в Арктика, чийто обем достига трилиони долари. „Вече се говори и за възможности за съвместно сондиране с руснаците в Черно море, в акватория, която до неотдавна бе украинска, а сега е анексирана от Русия“ - добавя Гриценко.

Украинският депутат отбелязва още: „С кого американците подписаха документа? С президента на компанията „Роснефт“ Игор Сечин, комуто същата тази Америка... наложи персонални санкции. Господин Сечин се явява персона нон грата в САЩ и му е забранено да влиза в Америка“.
В тази връзка Гриценко резюмира: „И какво, сега навярно многомилиардните сделки ще се подписват не в САЩ, а на територията на Русия, до където никой не забранява на американските милиардери да пътуват. И най-вероятно няма и да им бъде забранено“.

Нека припомним, че на 28 април т. г. Съединените щати разшириха санкциите по отношение на Русия. В новия списък попаднаха освен президента на „Роснефт“ Игор Сечин, така и генералният директор на държавната корпорация „Росттехнологии“ Сергей Чемезов, заместник-шефът на Кремълската администрация Вячеслав Володин, вицепремиерът Дмитрий Козак, пълномощният представител на руския президент в Крим Олег Белавенцев и други висшестоящи персони.

Ще отбележим, между другото, и че по време на т. нар. Руски Давос, както наричат форума в Санкт Петербург, „Ростнефт“ подписа общо 12 споразумения с чуждестранни партньори. Те касаят осъществяването на съвместни проекти с крупни нефтогазови фирми и работа в Азърбайджан, Индия, Монголия, Виетнам и Куба. Държавната руска нефтена компания  сключи договор и с Венецуела за доставка на нефт. За „Ростнефт“, както отбелязват руските информационни агенции, това не са просто „нови стари партньори“, но и разширяване на географията.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки