Измама с изпълнение на договор за услуга


Измама с изпълнение на договор за услуга
05 Юни 2014, Четвъртък


Попаднах на обява в интернет за ремонт на мобилни телефони.Отидох на място и оставих апарата си за ремонт, като ми бе издаден "договор за поръчка на ремонт".


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Понеже съм от град, различен от този, в който се намира сервизът, се разбрахме след ремонта телефонът да ми бъде изпратен с куриер срещу наложен платеж. След като го получих, установих, че нищо не е сменено или ремонтирано. За случая пуснах жалба в полицията и оттам ми казаха, че не съм първият измамен. Измама ли е според Наказателния кодекс (НК) неизпълнението на поет ангажимент относно извършване на дадена услуга? Мога ли да очаквам, че измамниците ще бъдат наказани?
Иван Кумчов,
Бургас

Съгласно чл. 209 от НК, който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддържа у някого заблуждение и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода от една до шест години. Който със същата цел използва заблуждението, неопитността или неосведомеността на някого и с това причини нему или другиму имотна вреда, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

От изложеното във вашето писмо обаче става ясно, че не е налице извършен състав на престъплението измама, а е налице неизпълнение на задължение по сключения между вас и сервиза граждански договор за поръчка. В този случай законът ви дава възможност да се защитите като подадете иск за осъждане на сервиза за неизпълнение на поетото от него задължение и заплащане на неустойка по договора, както и обезщетение за претърпените вреди.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки