Свикване на общо събрание на етажна собственост


Свикване на общо събрание на етажна собственост
22 Май 2014, Четвъртък


Живея в новопостроена кооперация. Получих от съседите си покана за свикване на общо събрание (ОС) на етажната собственост с дневен ред, предвиждащ приемане


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

на Правилник за вътрешния ред и избор на управителни и контролни органи. Въпросът ми е какъв е редът за провеждане на такова събрание и с какво мнозинство следва да се приемат решенията, за да бъдат легитимни.
Иван Георгиев,
Бургас

Отговорите на поставените от вас въпроси се съдържат в Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Съгласно чл. 12, ал. 6 от същия при нововъзникнала етажна собственост първото общо събрание се свиква в 6-месечен срок от възникването й от собственици на самостоятелни обекти, които имат най-малко 20 на сто идеални части от общите части. Когато общото събрание не е свикано в посочения срок, то може да се свика от всеки собственик или ползвател.

Редът за свикването е уреден в чл. 13 от ЗУЕС. Общото събрание се свиква чрез покана, подписана от лицата, които го свикват, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието. Датата и часът задължително се отбелязват върху поканата от лицата, които свикват общото събрание, за което се съставя протокол. В поканата задължително се посочват също дневният ред на общото събрание и мястото на провеждането му.

Съобщаването за провеждане на общо събрание може да се извърши и чрез устно уведомяване за съдържанието на поканата, което се удостоверява с подпис на лицата, които свикват общото събрание, или чрез изпращане на поканата на адрес, включително чрез електронна поща, ако такива са посочени.

Освен в неотложни случаи, общото събрание не може да се свиква в дни, обявени за официални празници, както и в дни, обявени от Министерския съвет за почивни.
Правилата за кворума, необходим да бъде законосъобразно събранието, са уредени в чл. 15 от ЗУЕС. Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум, то се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.

Когато и след отлагането липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата за свикване на общото събрание. Ако и тогава липсва необходимият кворум, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.
Продължава в следващия брой

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат
Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Shinji
17.06.2014 00:14:31
0
0
Woot, I will centliray put this to good use!
1
Правешка Лакавица
27.05.2014 19:55:45
1
0
Сградата ни е в режим на ет. собственост, но на няколко от собствениците не знаем имената като собственици, нито знаем колко е числото на отношението на идеалните части към общите части. Как може да стане това при условие, че повечето или някои от тях не спазват задължението в определения срок да регистрират промяната в обстоятелствата на ет. единица: промяна на собственика, промяна на дяловото участие като процентно число. Сградата е на повече от 40 години.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки