Турски националисти атакуваха сайта на на Синода


Турски националисти атакуваха сайта на на Синода
Така изглеждаше на 15 май сайтът на Светия синод на БПЦ
16 Май 2014, Петък


Те заплашват, че все по-често ще се чува техният глас и ще се вижда тяхната сила

Автор: Диана Славчева

Турски хакери, обозначили се като Milli Güçler („Национални сили"), окупираха в четвъртък сайта на Светия синод на Българската православна църква.
Текстът, публикуван върху официалната страницата в интернет на Патриаршията, гласи: „Официалният сайт на Българска православна църква е ударен в отговор на вандалското нападение над Джумая джамия в град Пловдив. Такива актове са настъпления срещу турско-мюсюлманското малцинство в България, това е и нападение срещу културното наследство на страната, защото джамиите са част от културата, те са част от културното наследство на България.
Който и да е организаторът, който и да стои зад тази варварска агресия, трябва да знае, че турско-мюсюлманското малцинство не е беззащитно и че има сили, които бдят и са готови да го отбраняват.
Мълчанието на Българската Патриаршия следва да се тълкува като мълчаливо съгласие с посегателствата над мюсюлманските религиозни храмове.
Наказателните действие срещу враговете на турско-мюсюлманското малцинство от страна на Milli Güçler

не са нито първи, нито последни.
Атаките ще продължават с пълна интензивност. Все по-често ще чувате нашият глас и ще виждате нашата сила.
Milli Güçler иска да напомни, че няма нищо против християнството и че ударът представлява реципрочна мярка срещу зачестилите физически посегателсва над ценностите на турско-мюсюлманското малцинство".
В края на посланието има текст на турски език, от който става ясно, че членовете на организацията на турските националисти, извършила или платила за хакерското нападение, се обявяват за потомци на османците. В интернет страница на Milli Güçler обаче няма и ред за това какви са, за какво се борят и т. н. Там циркулират единствено разни новини, някои от които са на турски език. Дава се гласност и на различни декларации на Сезгин Мюмюн, който се бе заел да прави частно радио на турски език.
Хакерите са поставили на сайта на Светия синод и скрит клип, който е в прослава на Отоманската империя. Кадрите в него, изпълнени с кръв и масова сеч, представят битката за превземането на Белградската крепост, състояла се на 29 август 1521 г. Видеото завършва с побиването на турското знаме върху укреплението.
Това сражение е избрано не случайно, тъй като с превземането на тази стратегическа твърдина, отбранявана предимно от българи, пред османците се отваря пътят за завоюване на Централна Европа. На следващата година след превземането на крепостта българското население е окончателно изселено от Белград и околностите му, а християнските църкви са превърнати в джамии. Най-общо казано превземането на Белградската крепост бележи

символичното начало на периода на разцвет
и най-голямо териториално разширение на Османската империя.
Виртуалната провокация върху патриаршеския сайт графично бе изпълнена на фона на развяващо се турско знаме върху заглавната страница на църковния портал. Самият той се появи в интернет пространството през лятото на 2009 г. При представянето му владиците и тогавашният патриарх Максим – да се свети името му – заявиха, че за Светия синод това е  едно ново средство, чрез което Българската православна църква ще продължи „вековната си проповедническа, просветна и социална дейност“.
"Днес, когато ролята на електронните медии в живота на съвременното общество динамично нараства, Светият синод счита, че е от голяма важност както за БПЦ, така и за нацията ни като цяло, интернет пространството

да бъде пропито с църковно благовестие
в истински православен дух", изтъкна преди 5 години патриархът.
Тогава бе споменато също, че „ако интернет се използва и за зло, Църквата счита за свой дълг да му противопостави доброто“.
Очевидно и сега, в отговор на злостната хакерска атака, нашите свети отци отново ще противопоставят „доброто“, като не предприемат нищо като официална своя реакция. На принципа: „Ако те ударят по едната буза (абе казано направо – ако ти зашлевят един як шамар), подложи и другата си буза“. Защото часове след посегателството и до редакционното приключване на броя все още нямаше никакъв отзвук от страна на Синода. Нито пък от МВР и дори от службите, натоварени да противодействат на компютърните престъпления.
Опитахме да се свържем с духовния наставник и ръководител на сайта – Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий, но телефонът му даваше упорито „свободно“, без никой да го вдигне.
При това положение наистина все по-тревожен става въпросът жив ли е изобщо  „православният дух“,  който Българската Патриаршия е смятала да пропагандира чрез сайта си, а и по принцип туй й е работата. Къде е нейната „вековна проповедническа, просветна и социална дейност“?! Нима така лесно се предава пред наглата мюсюлманска агресия?! И как така всички институции в държавата ни са безсилни пред нея?!
Въпроси, които засега висят във въздуха без отговор – и в интернет ефира, и в тропосферата над България. Изпуснати като злия дух от бутилката – пълна с възпламенителна течност.


Следите остават

По информация на сайта „Двери на православието“, който бе един от първите, оповестили  новината за гаврата с портала на БПЦ, през есента на 2008 г. същата турска хакерна група е атакувала и интернет страницата на Ловчанска епархия. Нейното съдържание тогава е заменено с обидно послание срещу арменския народ. Това става няколко месеца, след като Българската православна църква призна арменския геноцид.
Протурските хакери тогава са ударили на 3 пъти и сайта на Община Ловеч. Според оскъдната информация, появила се по този повод в медиите, при първия пробив интернет пиратите са вградили на тъмночервен фон премигващ полумесец и петолъчна звезда. При втория и третия пробив се появяват и рекламни фотоси на турската армия. Част от тях прославяли турски елитни спецчасти, други илюстрирали военен парад и погребение на загинал аскер.

Преди три години пък националистите от Milli Güçler унищожиха и подмениха заглавната страница на сайта с християнска насоченост Православие БГ. Основната цел, която авторите на този  портал са оповестили, че ще следват, е: „създаване на единно българско православно интернет-пространство като свидетелство за единството на Църквата“.
А иначе през 2011 г., след среща с шефа на ФБР Робърт Мълър, тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че кибепрестъпността вече ще е приоритет за правителството и даже ще дойдат офицери от американското Федерално бюро да работят в българското звено за борба с интернет апашите. А експремиерът Бойко Борисов, който също се е киприл на срещата с феберееца, не пропусна да се изфука, че страната ни „е получила отлична оценка за работата на МВР, особено в борбата с киберпрестъпленията“. Да се чудиш и маеш защо?!


Kадър от скрития клип, прикачен към църковния портал Интернет страницата на турските националисти от Milli Güçler

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
1352
17.05.2014 06:37:02
0
0
а нащия отговор , бе земетресението сома
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки