Проблеми с подправяне собствеността на имот


Проблеми с подправяне собствеността на имот
Само с документ, доказващ собственост върху даден имот, може да се претендира за обезщетение от общинските власти в случай на отчуждаването му
08 Май 2014, Четвъртък


През 1993 г. се заех да открия имота на дядо си, намиращ се на територията на град Тервел, но и до днес не съм успял да вляза в негово владение.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Дядо ми е роден през 1899 г.в Северна Добруджа – сега част от Република Румъния. През 1940 г. той и семейството му се преселват в България, в село Куртбунар, сега град Тервел, като са обезщетени с къща с двор, хамбар и тоалетна по Крайовската спогодба, подписана между Румъния и България. През 1949 г. имотът му е вписан в регистъра.

Тъй като  му дали земеделската земя доста далеч от населеното място, той решил да се прехвърли в с. Ябълково, Добричко. Там се устроил като си направил къща и обор за животни. През годините продава къщата и части от двора си, като запазва от него една част, граничеща с минаващия край него път.

Впоследствие, тъй като вече не живее там, съседите му заграбват имота. Тогава дядо ми завежда дело и дори осъжда нарушителите да му заплатят по 100 лв. наем на месец за ползването на земята. В годината, в която дядо умира – 1971 г., общината  в Тервел национализира имотите в квартала, за да построи училище. Всички други са обезщетени, с изключение на наследниците на дядо ми. Общинските служители подправят документи и признават за собственик на частта от дворното място, принадлежала на дядо ми, човека, на когото той е продал къщата.

Ходил съм многократно в Община Тервел, но все се оказва, че служителят, който ми трябва, отсъства. Последно ми показаха тетрадка, в която като собственик на частта от дворното място, принадлежала на дядо ми, е записан купувачът на къщата.
Посъветвайте ме какво да правя.  
   
Велико Ставрев,
Добрич

Ако имате съмнение, че някой общински служител е подправил документи и по този начин ви е лишил от наследствен имот и по-точно от следващото се за него обезщетение, можете да подадете сигнал или жалба в съответната районна прокуратура по местонахождението на имота.
Без да докажете, че сте собственик на земята, не може да претендирате по какъвто и да е начин за обезщетение от общината затова, че имотът е бил отчужден за изграждане на училище.

При всички случаи отдавна е изтекла абсолютната 10-годишна давност за придобиване на недвижимия имот поради фактическо упражняване на власт върху него, като имотът е придобит от лицето, на което дядо ви е продал къщата.  Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години. А ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години. В този смисъл са разпоредбите на чл. 79 от Закона за собствеността.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки