Наш дипломат отказва съдействие за дарение в Одрин


Наш дипломат отказва съдействие за дарение в Одрин
Българската църква „Св. Георги“ в Одрин
08 Май 2014, Четвъртък


По случай наближаващия Гергьовден, когато българската православна църква  в Одрин „Св. Георги“ чества своя храмов празник, родолюбиви българи от Ивайловград решиха



да направят дарение на луксозни Библии и друга богословска популярна литература, издадена от проф. Дечко Свиленов.
Към тези издания има огромен интерес не само в нашата страна, но и сред сънародниците ни зад граница. Те се разпространяват безплатно и са много търсени и от туристите, които с цели автобуси посещават българския храм в Одрин.
Тъй като по Стефановден също носихме дарение от книги за Одрин, имахме големи проблеми на ГКПП Пазаркуле между Гърция и Турция, откъдето е най-прекият път между Ивайловград и Одрин.

След като  престояхме часове на граничния пункт, с големи перипетии едвам успяхме да склоним да ни пропуснат на турска територия с това голямо количество религиозна книжнина.
Затова и сега решихме да потърсим съдействието на генералния консул на Република България в Одрин Любомир Попов, така че книгите да достигнат безпрепятствено до нашия храм в турския град.

За най-голямо разочарование на инициаторите обаче близо месец не можеше да се осъществи връзка с дипломатическия ни представител, като служителите в консулската мисия изтъкваха най-различни оправдателни причини – кога го нямало, кога бил на среща и т. н.

В крайна сметка, след като на няколко пъти трябваше да се обаждаме през 10-15 минути, в понеделник – 28 април, най-накрая получихме отговор от една любезна служителка в консулството. Но той не беше това, което очаквахме от един български представител на този пост. В прав текст и без повече обяснения ни бе заявено, че господин консулът не можел да ни съдейства.

Така и остана да виси въпросът защо и по какви причини той не иска да си мръдне пръста, за да подпомогне благородната инициатива на своите сънародници и в крайна сметка просто да си свърши работата, за която му плаща редовият български данъкоплатец.


Станимир Гелимачев,
Ивайловград


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки