Овцевъди от 15 държави се събират накрай Петропавловския манастир


Овцевъди от 15 държави се събират накрай Петропавловския манастир
По време на събора над 20 агнета ще бъдат завъртени на чевермета
06 Май 2014, Вторник


В деня на свети Георги на арбанашките поляни ще се варят курбани и ще се опече най-големият агнешки кебап

Автор: Здравка Христова

Овцевъди от 15 държави, сред които Австрия, Испания, Италия,Чехия, Словения, Грузия, Турция, Македония, се събират на третия Национален събор на овцевъдите, който ще се проведе от 3 до 5 май в района на Петропавловския манастир край Арбанаси. Върху 80 декара от тучните арбанашки поляни над 150 изложители ще представят продукцията си от сирена и мляко. Компания на посетителите ще правят над 1000 овце, коне, кози и овчарски кучета.

Топ готвачите шеф Петров и Ути Бъчваров всеки ден ще представят по 3-часово кулинарно шоу. На Ути се пада честта да приготви гергьовденски курбан и най-големия агнешки кебап. На импровизираната фурна под небето той ще изпече омесения от него гергьовденски хляб. Ще има и конкурс за най-добра обредна пита.
Празникът няма как да мине без чевермета. Организаторите планират да въртят на шиш над 20 агнета. Минимандра ще приготвя млечни продукти, а производители на биохрани и занаятчии ще продават стоките си в алеята на занаятите.

Програмата на събора включва още атрактивни състезания по стрижба и ръчно доене на овце. Заедно с тях ще бъдат показани най-силните коне в страната, които ще се състезават за тежковози. За първи път са включени и народни борби, в които ще се включат над 200 пехливани. Също за първи път ще се проведе национален пленер и конкурс за рисунка на тема „Гергьовден и овчарството". Предвидена е също изложба аукцион на икони с изображение на свети Георги, в която ще вземат участие и автори със свои творби, сътворени от вълна.

С голям интерес се очаква вторият национален конкурс „Заблеяло ми агънце". Той включва  8 раздела за народно пеене, танцово изкуство и др., а голямата награда от 1000 лв. е посветена на 100 г. от рождението на народния певец Борис Машалов.
По време на събитието ще стартира и кампанията „Директно от фермата", чиято цел е до трапезата на българина да стигнат бързо директно от производителите качествени млечни и животински продукти.

За съжаление овцевъдството има най-голям потенциал за развитие у нас, но 80 % от субсидиите по програмата за развитие на селските райони в сектора за животновъдство отиват при 8 на сто от бенефициентите, коментират специалистите. А овчарлъкът е начин да се възродят изоставените райони. В другите страни дори има специални училища за възраждане на сектора.

В дните около Гергьовден изкупните цени на агнешкото месо са се закотвили около 7 лв. за килограм живо тегло на агне до 25 кг, а 6 лв. – на по-тежките екземпляри. Но все още директните продажби от производители са проблем и макар да има наредби за този пазар, те не работят ефективно.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки