Хасково изпрати „Южна пролет”


Хасково изпрати „Южна пролет”
Наградата за цялостно творчество тази година отиде при художника Иван Чаушев
06 Май 2014, Вторник


42-то издание на Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет”, който се провежда в Хасково, вече е в историята. И като след всяко състезание,

Автор: Христо Христов

едни останаха доволни, а други си тръгнаха разочаровани. Тази година отличени бяха Николай Колев от Димитровград, който взе бронзовата статуетка "Пегас" и 1000 лв. за киносценария си "11а", за поезия наградата заслужи Мартин Спасов за стихосбирката си "Аз мога да цитирам тишина", а в раздел проза отличието завоюва един от сценаристите на сериала „Столичани в повече” Христо Раянов от Русе за сборника разкази "Трудният начин”. Имаше и една съпътстваща награда, която журито с председател проф. Боян Биолчев даде на хасковлийката Петя Башева за нейната "Държавна лотария". Актьорът-художник Иван Чаушев получи наградата "Александър Паскалев" за цялостен принос в областта на литературата и изкуството.

Именно тук тази категория се оказа и ябълката на раздора. Мнозина след приключване на конкурса и обявяването на наградите заявиха, че надпреварата върви с всяко поредно издание към чалгализиране. Други пък са убедени, че все повече се маргинализира и по-осезаема става намесата на Община Хасково. Дали това е така едва ли някой ще признае и едва ли някога ще стане ясно.

Националният конкурс за дебютна литература "Южна пролет" e учреден от Община Хасково и Съюза на българските писатели през 1973 г. и неговите отличия се връчват ежегодно в 2 категории: за най-добра поетична книга и за белетристична книга. От 1978 г. през година има награда и за издания с литературна критика. За всеки от жанровете: поезия (стихосбирки, поеми), проза (разкази, повести, романи), литературна критика и литературна история се присъжда по една официална награда - званието „лауреат“, бронзова статуетка "Пегас" и парична сума.

Идеята за национален преглед - конкурс на дебютната литература, известен под името "Южна пролет", се ражда именно в Хасково заради това, че е роден град на определяния като „основател на модерното книгоиздаване в България“ Александър Паскалев, който тръгва  да обнародва „не чужбински шарении-евтинии, а новите за епохата български писатели“, както изтъква в едно интервю писателят Никола Инджов.

Именно той издава дебютните книги на Николай Лилиев – „Птици в нощта", на Димчо Дебелянов (посмъртно) – „Стихотворения", на Константин Константгинов – „Към близкия", на Мара Белчева – „На прага стъпки", на Георги Райчев – „Мъничък свят". Не друг, а Александър Паскалев осъществява знаменитата поредица „Всемирна библиотека" с десетки заглавия от античната, западноевропейската, руската и българската литература. На чуждестранните шедьоври той равнопоставя намиращата се в процес на създаване българска класика – „Подир сенките на облаците" (Пейо Яворов), „На Острова на блажените" (Пенчо Славейков), „Химни на зората" (Кирил Христов) и др. –  допълва още Никола Инджов.

През десетилетията на своето съществуване конкурсът е привличал доста колоритни участници. Само преди две години един от тях бе екскомандосът от френския чуждестранен легион Филип Лхамсурен. Наполовина българин, наполовина монголец, той се слави като виден пътешественик. Живял е в пансион в Смолян, в бежански лагер в Китай, в монголската степ, из улиците на София, а на нашата публика е познат от участието си в едно от изданията на българския „Сървайвър“.
Не е забравено и участието на някогашния ни шампион по тенис Мартин Кожухаров, както и на Людмила Филипова, внучката на министър-председателя от Живково време Гриша Филипов. Тя дебютира през 2006 г. в Хасково с романа си „Анатомия на илюзиите“, претърпял вече 6 издания.

Хасковлии вярват, че конкурсът не бива да е само поредната проява в културния живот на града. Председателят на журито проф. Боян Биолчев сравнява „Южна пролет” с една разкошна кръчма. „Тук хората седят на една маса. Създава се човешки контакт. Съюзът на писателите е чиновническият контакт. Това е огромната разлика“ – подчертава той.
И тази година през трите дни, докато течеше конкурсът, на един от централните площади в града бе организиран базар на книгата. На него 20 български издателства представиха своята продукция, като специално заради литературния форум всички търговци предлагаха изданията с от 20 до 30 процента отстъпка.

Покрай заглавията от именити световни автори, посетителите проявиха голям интерес  и към книгите на проф. Христо Мермерски.
Също в рамките на дните бе представена книгата „Пратеник на мъжки времена”, посветена на 80-ата годишнина от рождението на Григор Вачков. На събитието присъства дъщеря му Мартина, която е съавтор на творбата заедно с Юрий Дачев. По време на „Южна пролет” се състоя и премиерата на книгата „Византия” на Николай Табаков.


На „Южна пролет“ книгите се продаваха с 20-30 % по-евтино

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки