ФБР издирва парите на свалените диктатори


ФБР издирва парите на свалените диктатори
02 Май 2014, Петък


Във ФБР е създадена цяла група, която да търси активите на свалени чужди ръководители


Финансови разузнавачи от специално подразделение на  Федералното бюро ровят документи и транзакции в Украйна
Федералното бюро за разследване на САЩ е създало специална група за издирването на укритите зад граница активи на „диктатори и корумпирани управници“, която ще оказва помощ на местните специалисти. Това обяви тези дни в Лондон по време на откриването на двудневна международна среща за връщането в Украйна на незаконно изнесени от страната активи главният прокурор на САЩ Ерик Холдер.

Както напомня „Независимая газета“, новите украински власти са се обърнали към 136 държави по света с молба да им предоставят информация за сметките на 68 бивши длъжностни лица, сред които и експрезидента Виктор Янукович. По предварителни оценци от Киев са изнесени минимум 32 милиарда долара.

Днес Украйна неистово се нуждае от пари, за да предотврати срива на националната си икономика и да погаси дълговете си пред чуждестранните кредитори. Външият дълг на страната се оценява на 145 милиарда долара и пред настоящата власт съществуват само два варианта да си осигури достатъчно финансови ресурси – да приватизира държавната собственост, заедно с природните ресурси, и да реализира външите си активи.

В своето изявление, чиято стенограма е публикувана на сайта на американското правосъдно министерство, Ерик Холдер разказва, че работата на „финансовия спецотряд“ е започнала още през 2010 г., като първоначално тя е била съсредоточена върху борбата с корупцията в органите на властта и осигуряване благополучието на гражданите, на които по право принадлежат укритите средства. Така например специалистите на ФБР са успели да върнат повече от 550 милиона долара, откраднати от нигерийския диктатор Сани Абача.
Американски специалисти работят и в Украйна. Екипът е изпратен в Киев само няколко дни след падането на режима на Янукович, като е придружаван от представители на прокуратурата на САЩ, ФБР и американското финансово министерство, които и досега се намират в размирната бивша съветска република.

Холдер напомня също, че преди седмица вицепрезидентът на Съединените щати Джо Байдън съобщи, че ще бъдат заделени 1 милиард долара за техническа поддръжка на разследването. С тези средства ще се разпорежда сътрудникът на Министерството на правосъдието на САЩ, който се намира в Киев и отговаря за координацията на работата по връщането на укритите активи.

Американските експерти събират материали, проследяват банкови транзакции и обучават украинските следователи. Както се твърди, на разследването много са помогнали документи, извадени след бягството на Янукович от журналисти и поддръжници на новата украинска власт от реката, минаваща край резиденцията на бившия държавен глава.
В страната действа също и американското финансово разузнаване. „Създаването на финансовия специален отряд позволява на Съединението щати бързо да реагират на политическите кризи и да предотвратяват разпиляването или укриването на средства, похитени от свалените режими“ - пояснява американският главен прокурор.

Засега той предпочита да не огласява информация за постигнати конкретни успехи от следователската група. По-рано бе съобщено за замразяване на сметките на Янукович и негови приближени във Великобритания, Швейцария и други страни, но за конфискуване на авоарите в тях и за предаването им на Киев засега не се чува нищо.

Както отбелязва руският ежедневник „Ведомости“, участието на американски експерти в издирването на активите не е гаранция за успех. От изданието припомнят, че след свалянето на Хосни Мубарак в Египет американците пак бяха изпратили специалисти в Кайро, като се очакваше, че те ще намерят милиарди долари. Но в окончателните отчети ставаше дума за седемзначни цифри и дори от страна на новите египетски власти тогава се чуха обвинения по адрес на САЩ, че са укрили намерените активи.

По думите на ексшефа на глобалната антикорупционна програма на ООН Стивън Гилман, САЩ наистина имат технически възможности за провеждането на търсене на укрити авоари, но в множество случаи тази дейност предизвиква големи подозрения. „Проблемът е в това, че в последните 10 години САЩ биват възприемани като страна, която действа грубо и понякога минава допустимите граници. На нейното участие се гледа със съмнение, тъй като се смята, че помагайки на някое ново правителство в чужда държава, ние действаме в името в собствен интерес“ – изтъква Гилман. Според него търсените по цяла Европа милиарди на Янукович никога не ги е имало.

В същото време изпълняващият длъжността главен прокурор на Украйна Олег Махницки казва в интервю за „Файненшъл таймс“, че бившият президент и неговото обкръжение са изнесли само в Русия не по-малко от 32 милиарда долара и по мнението на киевските власти, тези средства в момента се използват за финансиране на сепаратисткото движение в източните части на страната.

Парите на сваления Янукович се търсят също в Австрия, Лихтенщайн и Швейцария. Известно е, че в края на 2012 г. в сметки в швейцарски банки са се намирали 2 милиарда долара с украински произход. Във Великобритания са замразени 32 милиона долара, постъпили от Украйна.
Самият Виктор Янукович твърди, че никога не е имал никакви сметки зад граница, нито пък някаква друга собственост извън родината си.

Западните финансови разузнавачи търсят не само парите на Украйна, но и „личното състояние“ на президента на Руската федерация Владимир Путин, което, както по-рано съобщи авторитетното британско издание, е било натрупано от търговия с енергийни ресурси и укрито в Швейцария.


Главният прокурор на САЩ Ерик Холдер Има ли Янукович милиарди в чужди сметки или не – само американците знаят

В категории: Международна политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
zad kulisite na kapitana pe
06.05.2014 05:49:51
0
0
ami tova ne e neshto novo naprimer IMELDA MARKOS saprugata na bivshia sega neshiv dfilipinski diktator MARKOS mislila she sapruga i e skril tonove zlato verojatno v SHVEJZARIA kadeto verojatno e skrito i zlatoto na diktatora TODOR SHIVKOV naela dedektivi da tarsjat zlatoto i az se predloshih da bada edin ot dedektivite sreshtu 100 hiljadi honorar dori i tarseneto da bade neuspeshno .
i IMELDA MARKOS mi kasa osven v SHVEJZARIA zlatoto moshe da e skrito na njakoi ot desetkite hiljadi ostrovi na filipinite a zlatoto na TODOR SHIVKOV
BALGARIA ili pretopeno kato zlatni moneti ,zlatni prasteni ,zlatni ukrashenia
i drugi zlatni vazmoshnosti .a zlatoto na USA se namira vav FORT KNOX
i na drugi mesta i televisia SKAT moshe da pokasva filmi za zlatotarsashi kato filma s CHARLI SHAPLIN i isobshto da pokasva filmi s patriotishna i semejna tematika i statistiki na BALGARIA i svarsani s BALGARIA strani ot osvoboshdenieto na BALGARIA ot tursko igo,robstvo,vladishestvo ,prisastvie do sega za da njama izlishni iljusii v balgarite
meshdu napregnatite debati meshdu zriteli i vodeshti
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки