В отговор на вашите въпроси


01 Май 2014, Четвъртък


От години страдам от ревматизъм. Пробвала съм с какво ли не от аптеката да мажа болните места, но понякога дори нямам временно облекчение на болките.



Знам, че има и много природни средства, които да помагат при това заболяване. Ще съм благодарна, ако публикувате някои от тях.
Койна Колева,
Шумен

Това заболяване често се нарича остър ставен ревматизъм и за съжаление най-често се среща при деца от 5- до 15-годишна възраст. Най-често засегнати са коленните, лакътните и тазобедрените стави.
Симптомите на ревматизма се характеризират с температурни пристъпи, които продължават в различни периоди от време (от седмици дори до месеци) и често пъти се повтарят. Другата неприятност е, че е възможно да се развият възпалителни процеси на ставите, сърцето, нервите, белите дробове и кожата.
Характерна особеност на това заболяване е, че ставните болки се местят, като болката започва от една става, след което затихва и обхваща друга. След подходящо лечение се получава пълно възстановяване на ставите без никаква следа от заболяването.

Рецепта 1 (Маргарита Таргова, Варна): Взимат се 1 кг копривени корени, извадени пресни от земята (свежи, млечни), 1 кг свежи корени от ниския бъз, извадени дълбоко от земята, едно голямо парче каменна сол (1.5 – 2 кг), което може да се начука, и половин кофа пресни овчи изпражнения на каша. Всичко това се сварява в голям казан с вода, докато се стопи солта – трябва да ври 30 минути най-малко. Готовата каша се изсипва в голяма каца или вана и когато може да се изтърпи топлината, болният сяда, натопен до кръста в нея, и стои, докато сместа изстине. Процедурата се прави три пъти през два дена, като облекчението настъпва още след първата процедура.

Рецепта 2 (за облекчаване на ревматичните болки, от неизвестен автор): Сутрин се изпива 1 чаша прясно изстискан сок от картофи. Преди обедното хранене се сдъвкват и гълтат 3 сушени хвойнови плодчета, а след тях – до 5 синапени семенца. Освен това в продължение на 3 месеца всекидневно се изпива по 2 ч.ч. подсладена вода, в която са врели картофите. Правят се компреси с хума или зелеви листа, нагорещено ленено семе, царевична или просена каша.

Рецепта 3: Платнен чувал се напълва със свежи брезови листа. Вечерта преди лягане краката се слагат в чувала, така че да са покрити отвсякъде с листа. Краката трябва да се изпотят силно (понякога се налага листата да се сменят с нови, в случай че са станали прекалено влажни). Средството се използва при ревматизъм с подуване на ставите.

Рецепта 4 (Борис Цветанов,  Долна Оряховица): Счукват се седем глави лук, слага се 25 г сол и получената смес се налага вечер върху стъпалата на краката. След 10-12 часа се маха. Прави се 3-4 пъти.

Рецепта 5 (Мина Динчева, София): Смесват се 2 тубички боров вазелин с 1 пакетче сяра за пиене. Болното място се маже 15 вечери поред с тази смес, а след това се превързва с вълнено парче плат. Почива се около пет дни и при болки пак се повтаря.

Рецепта 6 (Радка Станчева Добревска, Варна): Цветовете на обикновен люляк (не облагороден) заедно с малките дръжчици (без листа) предварително измити и подсушени от водата, се слагат в тъмна стъклена бутилка като се натъпкват с пръчка плътно, за да се напълни съдът добре. Залива се с обикновена газ за горене. Запечатва се добре. Така шишето престоява на тъмно и хладно място около един месец. След което болното място се маже  1-2 пъти вечер с настойката, изчаква се да поизсъхне малко и след това се увива в памучен плат. Така се преспива. На третата вечер болката отшумява. Така освен ревматизъм, се лекува също ишиас и дископатия.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки