Документи при прехвърляне на лихвоточки


23 Април 2014, Сряда


Имам прехвърлени от баща ми лихвоточки. Подал съм заявление – декларация до кмета на Бургас за категоризиране и получих І категория. Нямам обаче финансова възможност


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

да направя покритие за включване в строеж или закупуване на вече построено жилище. Това пречи да се възползвам от натрупаните лихвоточки. От местната Комисия за уреждане на проблемите на граждани с многогодишни жилищно спестовни влогове посъветваха баща ми да ми прехвърли част от жилището, което обитаваме заедно, за да не изгубя лихвоточките си. Можело да ми прехвърли избата и тавана, които не са включени в общата застроена жилищна площ. Необходимо ли е да ползвам услугите на нотариус, за да представя документ, удостоверяващ направеното прехвърляне?  Не могат ли да ми свършат работа декларации за извършено прехвърляне на част от жилището или за гражданско състояние и за гражданство?
Жечо Костадинов,
Бургас

Прехвърлянето на недвижим имот или учредяването на други вещни права върху него трябва да се извършват само във формата на нотариален акт (чл. 18 от Закона за задълженията и договорите), която е не само за доказване, но и за действителност на извършената сделка.

Ако подадете декларация за извършено прехвърляне, без такова реално да е било извършвано, на практика ще декларирате неверни обстоятелства пред орган на властта, какъвто е Местната комисия, и по този начин рискувате да извършите състав на документно престъпление.
Ето защо ви препоръчваме да ползвате адвокатска защита и съдействие при изготвяне на проектодоговора, след което да изповядате продажбата пред нотариус, като задължително условие за действителност на сделката.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
01.07.2015 08:10:42
0
0
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки