Ще възкръсне ли старата дивизионна болница в Шумен


Ще възкръсне ли старата  дивизионна болница в Шумен
От някогашния блясък на първата болница, построена на българска земя по европейски образец днес са останали само развалини
20 Април 2014, Неделя


За да се реставрират руините на строената преди 177 години сграда, са нужни поне 100 милиона лева. Кой обаче ще ги даде

Автор: Тонка Петрова

Община Шумен кандидатства пред Министерство на културата с проект за реставрация, консервация и адаптация на старата си дивизионна болница. Това е най-старата лечебница в България, разположена в специално построена за целта сграда.
Според зам.-кмета Живка Тонева културното ведомство разполагало със специален фонд от 7 млн. евро за реставрация на здания, явяващи се паметници с национално значение. Общината работи с бързи темпове по проекта за възкресяването на старината.

Уникалната сграда, известна през годините като Турската, по-късно като Руската болница, а сега наричана Старата дивизионна болница, е построена преди 177 години от бял дялан камък по проект на английски архитекти по поръчка на султан Махмуд ІІ. Днес тя е подложена на системно ограбване от населяващите двете съседни ромски махали.
Първо изчезнаха керемидите и целият покрив. Неизвестно как, но изобретателните апаши без специално оборудване са успели да отмъкнат дори голяма част от тежките дървени греди. Автентичният дървен материал е изцяло дъбов и е запазен напълно здрав, въпреки
преклонната си възраст.

След дърветата изчезнаха уникалните железни решетки, изкъртени са и фризовете на външните стени. Неизвестно при кой ремонт дограмата от стотиците прозорци е демонтнирана и е струпана във вътрешния двор и залите, а по фасадата зеят огромни дупки...
Местоположението на някогашното лечебно заведение не е избрано случайно. Болницата е разположена северозападно от града, в подножието на Кечибаир. Мястото е слънчево, заобиколено от градини и лозя. Наклонът на хълма е помагал при отводняването.

Според експерти очакваният 1 милион от държавата е само троха, която да накара инициаторите за възраждането на уникалната белокаменна сграда, която и днес буди възхищение със своята архитуктура и чистотата на строгите си фасади, да млъкнат. Реално, за да се върнат към живот руините са нужни поне 100 милиона лв.
Според главния архитект на общината в Шумен Снежана Андреева милионът наистина е сравнително малка сума и по тази причина усилията ще се насочат първо към съхраняване и укрепване на най-запазените части от старата сграда, които се намират в северната и източната част и включват главния вход и основното стълбище.

Историческата справка сочи, че през 1836 г. султанът реформатор Махмуд ІІ посетил Шумен. По онова време градът бил мощен турски гарнизон. Затова заповядал в него да бъде изградена модерна военна болница. За целта пристигат английски и френски архитекти и инженери, които я проектират. Това е първата болница, построена в българските земи по европейски образец и по всички валидни за времето си изисквания. С нея се поставя началото на организирана медицинска помощ по българските земи.

Разположена е на терен от 7 дка, като разгърнатата застроена площ е 4.6 дка. Сградата е величествена и поразява с огромните си размери и обширния вътрешен двор. В центъра на това прекрасно място за отдих имало красива чешма, захранвана от естествения извор, който бликал под постройката. Цялото великолепие е създадено само за година и половина и лечебницата бива открита през април 1837 г.
След Руско-турската война тя е превърната в руска военна болница. По данни на военния историк от Шумен Мишо Йорданов има сведения, че в нея е лекувал дори самият д-р Николай Пирогов.

На 6 юли 1878 г. руските войски поставят над главния й вход надпис: „Шуменский военний госпиталъ". До юни 1879 г. тя е ръководена от руски военни лекари, после я предават на новоназначените началници от българска страна.
Руските войски я използват до 1879 г., след което става Шуменска държавна болница. Функционира като пълноценно лечебно заведение до края на Първата световна война. След това в сградата са настанени белогвардейци от разбитата армия на генерал Врангел и тя се ползва по това време като руско общежитие. В нея белогвардейците правят параклис и руска гимназия. До 1949 г. остава дом на руски инвалиди, след което е предадена на военно-медицинска организация, а по-късно е превърната в склад за лекарства и медицински материали.

След 9 септември 1944 г. Старата дивизионна болница се превръща в складова база на Министерството на отбраната, но през 80-те години на ХХ век зданието е окончателно опразнена и оставена да се руши, макар военните да я охраняват. След промените през 1989 г. обаче военното министерство започва разпродажбата на излищните си сграда, сред които попада и тази. Голяма е вероятността теренът да се купи от частник, който ще построи на нейно място лъскав жилищен комплекс, като вгради в основите на тузарските къщи белите камъни отнякогашното лечебно заведение.

През пролетта на 2009 г. военни, университетки преподаватели, общественици от Шумен учредяват Инициативен комитет за спасяването на Старата дивизионна болница.
Идеи за бъдещето на сградата – с лопата да ги ринеш. От зали за дегустации на вино до експониране на стари бойни оръдия като препратка към военната история на града. Всеки дава идеи, но никой пари. Засега общината е затворила кранчето за предложения, обявявайки,  че проектът, с който ще кандидатства за финансиране на реставрационните дейности, е озаглавен „Културно-исторически център – първа дивизионна болница”.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки