Плевнелиев затвори очи за далаверата със земята


Плевнелиев затвори очи за далаверата със земята
18 Април 2014, Петък


Президентът наложи вето върху скандален закон без да посочи големия проблем

Автор: Илияна Христова

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето през миналата седмица върху промените в закона за земеделски земи. Депутатите ще бистрят отново поправките. В миналия брой “Десант” подробно описа скандала със закона. Но Плевнелиев не видя нередности там, където най-много ги има. Насочи се към други алинеи и параграфи.

Да припомним: по идея на ДПС депутатите тихомълком и в последния момент приеха текст, който позволява търговия на държавна земя с компенсаторни записи. Досега терени можеха  да се продават на търг срещу поименни компенсаторни бонове.
Това са все непарични инструменти, които са изцяло срещу свободния пазар. Но още по-големият проблем е, че цената на записи и бонове скочи неимоверно в последните месеци, което показва, че е изтекла предварителна информация за готвената законова промяна. Така се задава пореден рунд от непазарното и мафиотско разпродаване на българска земя. Напълно в духа на лобизма, законовите поправки бяха подкрепени от всички партии.

Българската стопанска камара обяви, че всичко това е корупция. Но никой не я чу, дори и Плевнелиев. Официално той се обявява за прозрачност, кълне се в либерализма, свободите, а затваря очи пред далаверата със земята. През юни миналата година, когато стартираха протестите срещу кабинета, президентът заяви, че не може решения да се вземат на тъмно. На светло ли е взето решение за поправка, внесена в 12 без 5?
Плевнелиев наложи вето по повод  други текстове, което означава, че тези ще останат. Така пренасочва дискусията в посока, различна от съществената. Може би не го желае, но с действията си помага на ДПС и другите парламентарни партии.

Ветото му е по повод ограниченията за граждани и юридически лица, които не са в България, но са на територията на ЕС. Поправките гласят, че  право на придобиване на собственост на земеделска земя ще имат хора, които са пребивали или са установени през последните 5 години в страната.
Мотивът на Плевнелиев е, че така се изключват българи, които са си запазили гражданството, но не са били у нас в последните години. “Над 2 млн. български граждани са в чужбина. По този начин не стимулираме те да се връщат у нас, пречим им да развиват стопанска инициатива и да инвестират в икономиката”, смята президентът. Тук е прав.

Втората атакувана от него поправка обаче е абсолютно формална. Тя касае лицата извън ЕС. Депутатите приеха те да не могат да купуват земеделска земя. Плевнелиев смята, че тази забрана е уредена в конституцията и не бива да става оплитане чрез други актове.
Според президента може да настъпи объркване при едновременно приложение на двете промени  – да се окаже, че след 5-годишно пребиванане у нас чужденци, извън ЕС, да могат да купуват земя.

И поправката, и недоволството на Плевнелиев са формални, защото чужденци от трети страни и сега купуват земя - просто регистрират българска фирма с капитал от 1 лв. и ако искат, могат да придобият цяла Тракия и Мизия. Точно така граждани на Турция стават собственици на земята ни.
В заключение: след като и президентът остана глух за далаверата със земята, значи ще я има.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки