Торта „Шоколадова мечта“


Торта „Шоколадова мечта“
18 Април 2014, Петък


Специална рецепта за специални поводи

Автор: Златина Люис

Продукти за пандишпанен блат - за тавичка с диаметър 23 см
6 яйца, разделени белтъци и жълтъци
150 г захар
150 г брашно
30 г какао

Продукти за сироп:
200 г захар
300 мл вода
ванилия концентрат 5 мл

Продукти за пълнежа:
300 г сладкарска сметана за разбиване
4-5 супени лъжици пудра захар
2 суп. лъжици какао
Ако желаете, може да добавите и натрошени ядки или плодове, портокалови резенчета, настъргани портокалови кори или ягоди или малини

Продукти за глазурата – шоколадов ганаш
180 мл сладкарска сметана – за разбиване
230 г шоколад –разчупен на парченца
25 г масло

За украсата:
200 мл сладкарска сметана, разбита до сгъстяване с 3 суп. лъжици пудра захар
орео бисквитки
шоколадови пръчици от бял и млечен шоколад, за облепване отстрани
шоколадова декорация - готова от супермаркета

Приготовление на пандишпанения блат:

Най-важното при правенето на торта са продуктите и правилното им измерване. За целта аз използвам меренето на продуктите в грамове. Необходимо е яйцата да са пресни, брашното да е предварително пресято, а шоколадът да е с добро качество. Аз ползвам тъмен шоколад със 70-80% съдържание на какао. Ако тортата е за деца, може да изберете шоколад с 40-45% какао.

Съвет: Блатът се приготвя без мазнина и е много лек, като дунапрен. Не се добавят и набухватели – бухването се получава от поетия въздух по време на разбиването на белтъците и жълтъците. Затова за целта е най-добре да се използва миксер при разбиването им, включен на най-бързи обороти.
Много е важно също така по съда, в който ще се разбиват белтъците, да няма никакви следи от мазнини или вода, защото резултатът ще бъде плосък блат. При смесването на белтъчната и жълтъчната смес не се използва миксер, разбърква се с лъжица, с леки кръгообразни движения.

В голяма купа се разбиват белтъците с 1/3 от захарта, докато станат на стегнат „сняг“. В отделен съд се разбиват жълтъците с останалата захар и 1 супена лъжица (20 мл) топличка вода - минимум 5 минути, докато сместа се сгъсти и побелее, и докато не изчезнат всякакви следи от неразтопена захар в нея.
Добавят се 1-2 супени лъжици от белтъчната смес към разбитите жълтъци, като внимателно се разбърква с лъжица. След това се добавя и останалата смес, като непрекъснато се разбърква бавно.

Прибавят се предварително пресетите заедно брашно и какао, внимава се обемът на сместа да се запази. Когато поеме брашното, се изсипва в намаслена и набрашнена тавичка. Пече се в предварително загрята фурна, на 190 градуса. Блатът се изважда от тавата, когато е напълни изстинал. За по-голямо удобство може да се приготви и от предния ден.

Водата и захарта се изсипват в подходящ съд. Хубаво е сиропът да поври поне 5 минути, после се оставя да изстине и чак тогава към него се добавя концентратът от ванилия.
За пълнежа – сладкарската сметана, захарта и какаото се разбиват с миксер, докато сместа се сгъсти като крем, който не пада от бъркалките.

Блатът се реже на три равни по дебелина платки. Най-горната се поставя върху табла за торта и се напръсква със сиропа. Намазва се с една трета от шоколадовата сметана. За добавка може да се наръси с натрошени ядки и нарязани на дребно сушени плодове.
Поставя се втората платка и се притиска леко така, че двете парчета да се слепят. Повтаря се цялата процедура като с първата част. Последната платка трябва да е тази част, която е била на дъното на тавичката при печенето, защото тя е с най-гладка повърхност и ще придаде завършен вид на тортата.

Напръсква се с останалия захарен сироп, а с останалата шоколадова сметана се маже отгоре и отстрани, като повърхността се заглажда добре с дълъг нож или шпатула. Оставя се в хладилника за един час.
През това време се приготвя шоколадовият ганаш.

Сметаната се нагрява на котлон, докато стигне степен на завиране. Отнема се от огъня и към нея се добавят натрошения шоколад и маслото. Бърка се, докато се получи хомогенна смес. Глазурата се оставя да изстине и да придобие консистенция на мед. С нея се залива охладената торта, като се заглажда с дълъг нож, затоплен предварително в гореща вода (водата обаче се попива от ножа със салфетка, преди да се ползва – целта е да служи като ютия за заглаждане на глазурата, за да се запази нейният блясък).

Тортата се украсява с бисквити „Орео“, шприцована сметана и шоколадовата украса. Шоколадовите пръчици се облепят отстрани, като се редуват - бял и тъмен шоколад, както е на снимката.
Охлажда се в хладилник минимум 4-6 часа преди консумация. Най-добре е, ако тортата “отлежи” на студено едно денонощие.
Да ви е вкусно!


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки