Калушарите – шамани на ръба на реалното


Калушарите – шамани на ръба на реалното
Съвременна възстановка на изцеряване
14 Април 2014, Понеделник


Как езическите обичаи не пречат на християнството

Автор: Веселин Максимов

Много, много отдавна, когато в България е нямало здравноосигурителна каса, джипита и други подобни модерни дивотии, болните все пак са били лекувани. Освен някой хекимин, учил при професионалист или друг знахар, придобил умения по наследство, „алтернативна медицина” в Северна България са практикували калушарите.
Те са разновидност на русалиите, за които вече сте чели на страниците на „Десант”. Ходели са на дружини от по трима, петима, а най-често седем души. Само мъже, народният фоклор не помни някога да е съществувала жена калушарка.

Тези мистериозни хора обикаляли селата по време на разцъфналата пролет (най-често през месец май) и задълженията им далеч не се изчерпвали само с церене на болни. Вярвало се е, че ако калушар мине през къщата и двора ти, те очаква голям берекет до края на годината. Начело на дружината стоял ватафин, който бил почитан и уважаван, като голям началник. Обикновено той избирал останалите свои съратници, като гледал те да бъдат пъргави и здрави мъже с голяма вътрешна сила, които издържат на силно духовно напрежение.
На съвременен български език – непукисти.

Те били облечени с обикновени дрехи. Само че на калпаците си носели китки с лековити билки, а на опинците – звънчета и всякакви железни дрънкулки. Задължително носели тояги, обковани с остър железен шип в долния край, които забивали по време на ритуалния танц.
Спазвали някои правила, досущ прилични на тези на русалиите. Те не поздравявали никого, когото срещнат, не газели в река, не се делили никога един от друг по време на „лечебен поход” и не играели с друга дружина в същото село.

Танцът им бил изпълняван за здраве, плодородие, но и за лечение на залежал се болен. Мелодията на танца била особено странна форма на ръченица, с много по-чести (!?!) стъпки, изпълнявана на гайда от „свирец”.
Нейната роля била ясно определена – да накара калушарите да изпаднат в пълен транс, в който да се свържат със свръхестествените сили на природата, отвъд всякакви човешки и религиозни представи.

По време на изпълнението никой от тях не си позволявал да обели дума, а когато лекували болен в съвсем нова за тях къща, им било приготвяно гърне с „неначената” вода и паница с оцет.
Болният им бил донасян на черга и мистичното хоро се завивало около него. Само шефът-ватафин оставал извън кръга, с оцетната паница в ръце, вдигнал високо знаме от бял лен, с извезани чародейни знаци в четирите му края.

В началото на лечебния сеанс калушарите танцували кротко, но скоро стъпките зачестявали. Ключов момент било хващането на чергата с болния и подхвърлянето му нагоре.
В този момент се викало с всичка сила „Хай, на калуш! Хай на калуш!”, а след това ватафинът влизал в кръга, за да натрие челото на болника с оцет и да го принуди да пийне от паницата. После поставял знамето връз него, вдигал го и духвал в четирите посоки на света.

Следвала нова игра на калушарите, но вече приличаща почти на вакханалия – с прескачане на охтичавия, викове по него, обикаляне на гърнето и хвърляне на билки в него. А гайдата пищяла още по-силно, правейки мелодията почти дивашка.
Този етап на лечителския танц се наричал „флоричка”, в него ватафинът хвърлял билки и ръсел с вода, мърморейки заклинания. Кулминацията на всичко идвала, когато той изкрещявал заповед най-старият калушар, който водел хорото, да разбие със своята тояга гърнето.

В този момент болният трябвало да скочи и побегне оздравял, а обикновено няколко калушари припадали в несвяст, защото обирали болестта от „пациента” си. Без припадък лечението било смятано за провалено. Останалите на крака почвали да свестяват другарите си с хоро в обратната посока, достигащо голяма скорост за кратко време, защото се вярвало, че ако връщането от оня свят стане по-бавно, изпадналите в транс никога не се връщали от царството на мъртвите.

След седмица изнурителна игра в своя район, калушарите се връщали в родното си място, сваляли одеждите си, предавали обкованите си с желязо тояги на съхранение у ватафина и сядали да се веселят цяла нощ, докато си поделяли получените дарове и пари.
Вярвало се, че където играят ще има богата реколта по нивите и лозята и здраве по хората, а техните танци лекували всякакви болести и най-вече треската, върлувала край бреговете на река Дунав.

Лекували дори болно добиче, насипвайки около него сол и газейки в нея по време на хорото. Прогонвали и появил се в селото таласъм.
„Калушари” била разновидност на умалителната дума „калуш” (кон, на румънски език).


Калушарите носели звънци по себе си. Жените само гледали отстрани

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки