Когато историята се подчинява на политиката...


04 Април 2014, Петък


Тези дни от пресцентъра на „България без цензура“ разпространиха прессъобщение със странното заглавие „Обединена Европа е помагала на България още през 1444 г.“.


„Почитаме днес паметта на героите, които са паднали за България, защото те не трябва да се честват само в деня, в който са загинали“ (!?), обърнал се към присъстващите новопомазаният политик Росен Петров.
За да сме точни, събитието, поменато от Петров и компания, е поредният кръстоносен поход, провъзгласен от римския папа Евгени IV. И тъй като не се чувстваме експерти по темата, потърсихме за коментар историка и водещ на предаването „Час по България“ на телевизия СКАТ професор Пламен Павлов:

„Отдаването на почит на падналите в такова грандиозно военнополитическо събитие, каквото е „Битката на народите при Варна“ (израз на изтъкнатия познавач на събития Бистра Цветкова, автор на книгата със същото име), заслужава положителна оценка.
Знаменитата битка е през 1444 г., така че имаме и кръгла годишнина. Несъмнено Росен Петров е човек, който обича и познава историята, така че идеята му е интересна, но, уви, преди всичко е предизборна!

Все пак битката при Варна се е състояла на 10 ноември, а не през пролетта - обаче изборите не са през есента, а през май, нали?
Звучи красиво, че някаква уж „истински обединена Европа се е притекла на България в нужда“, но истината не е точно такава - походът е в подкрепа на Византия, както е обещано на Фераро-Флорентинския събор през 1437-1439 г., като следва отдавнашните планове на Унгария за завоевания в българските земи.

Освен това сърбите не участват в този поход, а само в онзи от предходната година - този път те са доволни от постигнатите споразумения с турците, не участват, като така отслабват християнската коалиция. Така че надали има за какво да им се благодари...
Естествено, българите от Северна България, особено от Варна и района, се вдигат срещу турските завоеватели и преминават на страната на кръстоносците.

Проблемът обаче е, че крал Владислав и особено могъщият унгарски „магнат“ Янош Хуняди са далече от мисълта да възстановят погиналото Българско царство. Прекалената самоувереност на кръстоносците, подценяването на противника, неспособността им да си осигурят и достатъчно масова българска подкрепа, и т.н. водят до провала на този иначе смел поход.“


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки