Нашенка сътвори „Детектор на лъжата” за интернет


Нашенка сътвори „Детектор на лъжата” за интернет
Калина Бончева на пресконференцията в Лондон
31 Март 2014, Понеделник


Калина Бончева от Шефилдския университет ръководи европроект, който ще отсява измислиците в социалните мрежи

Автор: Георги Ваташки

Социалните мрежи са източник на много информация, която невинаги е достоверна. На 14 март, на специална прескоференция в Лондон, международен екип от учени оповести, че е сложено началото на разработването на софтуер, който да служи като виртуален детектор на лъжата. Неговата функция е да отсява измислиците от фактите във „Фейсбук“ и „Туитър“.
Проектът се ръководи от българката Калина Бончева – старши изследовател в Департамента по компютърни науки към Шефилдския университет. Нашенката, която живее във Великобритания от 2001 г., е била начело и на други мащабни европейски проекти, свързани с висшите технологии, сред които TrendMiner, MUSING и ServiceFinder.

Системата, която ще отсява манипулациите от истината във виртуалното пространство, е финансирана от Европейския съюз с 4,3 милиона евро и носи названието PHEME. То е комбинация от израза „мийм“ (meme), с който се обозначава разпространяваната в интернет невярна идея, и „Феме“ – както се нарича старогръцката богиня на слуховете.
Системата ще анализира в реално време дали публикуваните новини са верни, като същевременно ще може да се определя дали определени профили в социални медии са създадени, за да се разпространява невярна информация.
По реализацията на софтуера работят освен учените от Шефилд, и техни колеги от други прочути университети като „Кралския колеж“ в Лондон, „Саарланд“ в Мюнхен и „Модул Австрия“ във Виена.

Идеята за виртуалния детектор на лъжата се заражда след проучванията на колегата на нашата сънародничка в Шефилдския университет професор Робърт Проктър. Той и неговите сътрудници извършват изцяло ръчен анализ на слухове, които са се разпространявали по време на размириците в Лондон, Бирмингам и други градове през лятото на 2011 г. Най-фрапиращи се оказват твърденията, че виенското колело в английската столица е опожарено, а всички животни от зоологическата градина са избягали. Въпреки че това са лъжи, тогава те породиха сериозна паника сред жителите на космополитния град.

„Днес ние не разполагаме с време, за да отделим лъжата от истината. Изисква се труд да се спре една лъжа, за да се успокои съответната ситуация. Проблемът е, че всичко се развива светкавично и не можем бързо да сортираме истината от лъжите“, изтъква българката.
Затова учените си поставят за цел да създадат надежден алгоритъм, с който да се проверяват в реално време информациите в социалните мрежи, за да се даде възможност на властите, спасителните служби, медиите и пр. по-ефективно да отговорят на неоснователни слухове.

Предвижда се PHEME да идентифицира четири вида ненадеждна информация: спекулативна, противоречива, невярна и дезинформация.
„Планираме в процеса да се използват три фактора за определяне на истинността на данните – информацията като такава, система за проверка чрез надеждни източници и разпространението на информацията. Резултатът от конкретно проучване би могъл да се появи на екрана на потребителя“, отбелязва Бончева.

Софтуерът ще анализира информацията и ще я категоризира по източник, например новинарска медия, мнения на експерти или разкази на очевидци. След това ще прави проверка дали даденият акаунт преди е бил засичан да разпространява подвеждаща информация. Ще бъдат анализирани обаче само текстовете, без снимките към тях, тъй като това е твърде трудно за осъществяване на този етап.

„Научният екип ще направи виртуалния детектор на лъжата общодостъпен. Той ще бъде с отворен код. Ще бъде създадена и справочна база за журналистите – специален сайт, където те да проверяват истинността на подадената им информация“, допълва Калина.
Засега софтуерът е все още в начален етап на разработка, като неговите създатели се надяват да са готови с първите резултати в рамките на 18 месеца, а най-късно до есента на 2016 г. новият продукт да бъде внедрен и за масово използване.


В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки