Осъдиха прокуратурата заради Охридската трагедия


Осъдиха прокуратурата  заради Охридската трагедия
Охридското езеро
14 Март 2014, Петък


Обвинението ще плати 7000 лв. на Боряна Георгиева, неоснователно подведена под отговорност във връзка със злополучната екскурзия

Автор: Христо Христов

Димитровградчанката Боряна Георгиева, организирала завършилата със смъртта на 15 души екскурзия до Македония през 2009 г., осъди прокуратурата. Според решението на Окръжния съд в  Хасково, държавното обвинение трябва да плати на Георгиева 7000 лева заради причинените страдания и неимуществени вреди от това, че е била неоснователно обвинена в провеждане на туроператорска дейност без разрешение, изискващо се по Закона за туризма.

С това завършва и последното действие на трагедията, разиграла се на 5 септември преди 5 години във водите на Охридското езеро и пред очите на летуващите там.
На този ден Георгиева и още 55 български туристи, предимно пенсионери от Димитровград и Хасково, се качват на корабчето „Илинден“ с капитан Сотир Филевски, за да посетят манастира „Свети Наум“.
Времето е тихо и нищо не подсказва, че съвсем скоро ще се случи трагедия, от която България ще потъне в траур.

Между местностите Лагадин и Елешец обаче се чува силен звук на късащо се стоманено въже, след което корабът първо силно се накренява надясно, а после потъва изключително бързо – за около 4 минути, според очевидци.

По-късно проведеното следствие ще установи, че става дума за над 60-годишен плавателен съд, притежаващ действителен сертификат за годност. В него обаче, случайно или не, не е записан максималният брой пасажери, които може да поеме и транспортира без опасност за живота им съдът. А като причина за потъването на коритото се сочи претоварването му и скъсването на конструктивно стоманено въже на левия му борд.

След седеммесечно следствие и двуинстанционен процес, съдът в Битоля окончателно признава за виновен капитанът на кораба Сотир Филевски. Заедно с него и чиновника от застрахователната компания "Германишер Лойд" Бранко Баич, издал сертификата на стария и фактически негоден за предназначението му плавателен съд.
В България също почва съдебно дело. То е заведено от прокуратурата и в него обвиняем по чл. 324 от Наказателния кодекс (че е осъществявала туроператорска дейност, без да има необходимото за това разрешение) е Боряна Георгиева.

Научавайки това, оцелелите на кораба веднага застават в нейна защита, потвърждавайки всъщност очевидното - че тя няма вина и като всички останали се е давила във водите на езерото.
Прокуратурата обаче, явно сезирана от някой заинтересован търговската дейност на Георгиева да бъде блокирана, продължава да поддържа обвинението си. А то по същество е абсолютно формално и няма нищо общо с причините за разигралата се трагедия.
Още тогава е напълно ясно, че обвинителната теза няма да издържи пред съда.
Така следствието се затлачва, допускат се редица грешки в него, които  пък са поводът няколко пъти делото да бъде връщано за доразследване.

Накрая се стига до условна присъда на районния съд в Димитровград. При обжалването става ясно, че отново има пропуски в досъдебното производство и присъдата е отменена.
Прокуратурата обаче продължава да държи на своето и внася нов обвинителен акт. Този път друг състав на районния съд решава, че делото не може да се допусне за разглеждане по същество пак заради допуснати сериозни процесуални грешки. Районният прокурор на Димитровград Атанас Палхутев обжалва това определение във второинстанционния окръжен съд в Хасково. Там обаче преценяват, че колегите им в Димитровград са били прави.

Следва опит да бъде внесен трети обвинителен акт, но според законите това не може да се случи. Така в крайна сметка на 15 декември 2011 г. Районен съд - Димитровград оправдава Георгиева. Решението е потвърдено и от окръжните съдии на 14 март 2012 г.
Разкарвана две години и половина по различни инстанции и претърпяла значителни морални и материални щети, този път Боряна подава иск срещу прокуратурата.

В него по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди тя претендира за обезщетение от 50 000 лв. Аргументът й е, че заради наказателния процес се е почувствала угнетена и срината от последвалите обвинения срещу нея за смъртта на 15-те туристи, които повлияли както на физическото, така и на психическото й състояние, също и на бизнеса й.

Хората избягвали автобусите й. Тя от своя страна започнала да страни от обществото, плачела често и била принудена да потърси помощ от психолог, стряскала се от всеки рязък шум, държала се неадекватно и не смеела да се покаже на улицата.
По време на процеса се констатира, че прокуратурата е била инициатор на публикациите в медиите срещу екскурзоводката след завършване на досъдебното производство.

От друга страна, представените медицински експертизи убедително доказват, че тъкмо неоснователното наказателно преследване на Боряна, включително налагането й на мярка за неотклонение „подписка“, са довели до значителни психически поражения в жената. Безспорен факт е и уронването на доброто й име в бизнеса, последвано от значителни материални щети и множество пропуснати ползи.
В крайна сметка състав на Хасковския окръжен съд се произнася в нейна полза и осъжда прокуратурата да й изплати като обезщетение сумата от 7000 лева.

Адвокати пък разказаха пред в. „Десант”, че през последните години се увеличават делата, заведени от граждани срещу прокуратурата. Не било рядко държавното обвинение да образува производства, а след това да се отказва от тях или да губи делата в съдебна зала. Много хора са търсили защита на правото си и в Международния съд в Страсбург.
Според защитниците освен до преразходи в бюджета тази необяснима понякога активност на прокуратурата в Димитровград пораждала съмнения и за корумпираност.


Боряна Георгиева, която е организирала злополучната екскурзия Съдия Георги Гочев, който постанови прокуратурата да плати на Боряна Георгиева 7000 лв. обезщетение Корабът, който потъна на 5 септември 2009 г.

В категории: Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Данаил Лазаров
25.04.2016 18:33:13
0
0
Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557
1
................
24.03.2014 10:19:40
0
0
Моля да си проверявате първо информацията преди да я публикувате!!! 15-те души, които се одавиха в Охридското езеро не са нито от Димитровград, нито от Хасково!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки