Разпределяне на разходите за ремонт на жилищен блок


Разпределяне на разходите за ремонт на жилищен блок
13 Март 2014, Четвъртък


Живея в триетажен блок с 12 апартамента. Блокът е от сградния фонд на Министерство на отбраната и вече е стар и амортизиран, затова често се налагат много ремонти.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Два пъти вече преправяме покрива, входната врата сменихме, боядисахме стълбището. Предстоят саниране и други възстановителни дейности. Предполагам, че участието в ремонта трябва да е в зависимост от притежаваната жилищна площ. Досега тези от нас, които обитават по-малките апартаменти, ни изнудваха да плащаме наравно с притежателите на големите апартаменти.
Това справедливо ли е и как е регламентирано по закон? Има ли значение на кой етаж се намира жилището? 
Величка Мирчева,
Пловдив

Уредбата, която ви интересува, се съдържа в чл. 48 - чл. 50 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС).
Ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части или подмяна на общи инсталации и оборудване се извършва по решение на общото събрание на собствениците.
При ремонти на общите части с предимство се извършват дейности от строително-технически характер за привеждане на сградата в съответствие с мерките и указанията в техническия й паспорт.

Разходите за ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части, за които има прието решение на общото събрание на собствениците, се разпределят между собствениците на самостоятелни обекти съразмерно с притежаваните от тях идеални части от общите части на сградата.

Решението за извършване на ремонт, обновяване, реконструкция и преустройство на общите части между отделни етажни собствености се приема от съвместното общо събрание, което се свиква по инициатива на управителния съвет (управителя) на една от етажните собствености и се провежда по общите правила за провеждане на общо събрание, като решенията се приемат с мнозинство две трети от присъстващите.

За извършване на необходим ремонт на общи части на сградата се отпускат финансови средства незабавно с решение на управителния съвет (управителя). Общото събрание утвърждава направените разходи, които са удостоверени с платежни документи.
Съгласно даденото в §1, т. 8 от ЗУЕС определение "Необходим ремонт" е дейност за привеждане на сградата, на общи части, инсталации или части от тях в съответствие с нормативните изисквания за техническа пригодност на сградата и инсталациите, включително и покривите, с оглед отстраняване на създадени пречки или неудобства за нормалното използване на сградата и самостоятелните обекти в нея.

Всеки собственик може да извърши със собствени средства, материали и/или труд необходим ремонт на общи части на сградата без решение на общото събрание. Разходите за извършване на ремонта, направени от собственик за негова сметка, с решение на общото събрание се възстановяват или се прихващат от дължимите от него вноски за фонд "Ремонт и обновяване" след представяне на документи, удостоверяващи плащанията.
В случаите, когато сградата или отделният вход в режим на етажна собственост се нуждаят от неотложен ремонт, с решение на управителния съвет (управителя) незабавно се отпускат финансови средства от посочения фонд. 

Определението "Неотложен ремонт" се съдържа в §1, т. 9 от ЗУЕС. Съгласно посочената разпоредба става въпрос за дейност за предотвратяване разрушаването на сградата, на нейни конструктивни елементи, общи части, инсталации или части от тях, както и за отстраняване на значителни повреди и деформации, водещи до опасност за живота и здравето на собствениците, ползвателите, обитателите и други лица, до нанасяне на увреждане на околната среда и на близкостоящи сгради.

В този случай, когато във фонд "Ремонт и обновяване" липсват средства или средствата са недостатъчни, председателят на управителния съвет (управителят) незабавно свиква общото събрание да приеме решение за набиране на средства за извършването на ремонта. Събранието се свиква чрез подписана от председателя на управителния съвет (управителят)  покана, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 24 часа преди датата на събранието.  Датата и часът задължително се отбелязват върху поканата.

Ако общото събрание не бъде свикано или не вземе решение, председателят на управителния съвет (управителят) или заинтересованите лица уведомяват кмета на общината или района за обстоятелствата, които налагат извършването на неотложен ремонт.

В този случай кметът на общината извършва проверка и издава заповед, с която задължава собствениците да осъществят в определен срок ремонта. Заповедта се съобщава на председателя на управителния съвет (управителя) и може да се обжалва пред административния съд по местонахождението на етажната собственост.

Когато заповедта не е изпълнена в срок или е допуснато предварително изпълнение по нея, неотложният ремонт се извършва от кмета на общината или района. В тези случаи въз основа на заповедта и платежните документи за извършените разходи се издава изпълнителен лист в полза на общината или района за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс.
Общото събрание на собствениците създава и поддържа фонд "Ремонт и обновяване".
Средствата във фонда се набират от:

1. ежемесечни вноски от собствениците в размер, определен с решение на общото събрание съобразно идеалните части на отделните собственици в общите части на етажната собственост, но не по-малко от един процент от минималната работна заплата за страната.
2. други източници.

Средствата във фонда се набират в сметка със специално предназначение, която се открива на името на председателя на управителния съвет (управителя).

Средствата във фонда се разходват за:
1. извършване на необходим и неотложен ремонт и за оборудване;
2. изпълнение на мерките и указанията от техническия паспорт на сградата;
3. други разходи, определени с решение на общото събрание.
Разпореждането със средствата от сметката се извършва от председателя на управителния съвет (управителя) въз основа на решение за тяхното използване, прието от общото събрание.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Възмутен
06.03.2015 21:30:21
3
2
Не знам кой умник го измисли,да се набират средства съобразно идеалните части в общите части!Стълбите или покрива да не би да са повече на онзи който има по-голямо жилище??Пълно малоумие!
При плащането на данък да,по-голям е,но на какво основание който има по-голямо жилище ще дава повече пари при ремонта на покрива или стълбите?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки