Земеделските култури през март


Земеделските култури през март
11 Март 2014, Вторник


Валежите в края на месеца може да забавят сеитбата на слънчогледа

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

През март развитието на земеделските култури ще протича при температури около и над нормата за месеца.
В началото на март агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво, топло за сезона време, което ще активизира вегетационните процеси при есенните посеви и трайните насаждения в полските райони на страната.

Застудяване и значителна промяна в агрометеорологичните условия се очаква в края на първото и началото на второто десетдневие. През този период средноденонощни температури в по-голямата част от страната ще бъдат около биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Очакваното понижение на температурите временно ще задържа развитието при овощните култури.

В края на първото и началото на второто десетдневие прогнозираните стойности на минималните температури от порядъка на минус 3оС - минус 8оС ще застрашават от измръзване преждевременно развилите се овошки, встъпили във фазите бутонизация и цъфтеж.  Отрицателни температури под минус 3оС са критични за цветовете на овошките, а  под минус 4-6оС - за цветните бутони.

През втората половина на март агрометеорологичните условия ще бъдат по-динамични.  До края на второто и през третото десетдневие се очаква съществено подобрение на топлинните условия и ускоряване на вегетацията при есенните посеви и овощните култури. При братилите през есента зимни житни култури ще се наблюдава увеличение на коефициента на братимост.  През третото десетдневие в южните райони част от посевите с пшеница и ечемик, по-рано от обичайните за страната срокове, ще встъпят във фаза вретене.

През март при овощните култури ще протичат различни фази – от набъбване и разпукване на плодните пъпки до фазите цветен бутон и цъфтеж при костилковите видове (бадем, кайсия, праскова, череша).

През месеца очакваните валежи, около климатичните норми, ще увеличават влагозапасите главно в еднометровия почвен слой. В края на февруари почвените влагозапаси при пшеницата в еднометровия слой в голяма част от полските райони  бяха незадоволителни за сезона, следствие от наднормените температури и поднормени валежи през зимата. В години без климатични аномалии обикновено до началото на март  се наблюдава пълно насищане с влага на еднометровия почвен слой (пределна полска влагоемност) и влагонатрупване и в по-дълбоките почвени слоеве.

През март по-подходящи условия за приключване на зимните растителнозащитни пръскания, за провеждане сеитбата на ранните пролетни култури, подхранване на есенниците с минерални торове ще има в края на първото и началото на второто десетдневие.

Прогнозираните чести валежи през втората половина на март ще възпрепятстват сеитбата на слънчогледа и други средноранни пролетни култури. Поради тази причина на места не е изключено пропускане на оптималните агротехнически срокове при сеитбата на слънчогледа, които за Южна България са от 15 до 20 март, а за Северна България -  от 25 март до 5 април.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки