Недоразумението „Гласът на помаците“


07 Март 2014, Петък


„Гласът на помаците“ се казва газетата, която – както са замислили издателите й – ще запознава света с... „езика, културата и историята на помаците“.


Първият брой на това незоразумение вече е факт. Той излезе от печат на 1 март тази година, като първоначално вестникът ще се появява всеки месец. Намерението обаче е постепенно да се премине към отпечатването му на две седмици и накрая да стане ежеседмично издание.

Както пояснява главният му редактор Хасан Уйгун, в него „всяко помашко дружество в Турция ще има собствена страница“, но се предвижда да се отделя място и за помаците в другите балкански държави. Засега изданието излиза на турски, но страниците, засягащи другите страни, ще се списват на официалните им езици.
Вече е предвидена такава страница на български език, озаглавена „За помаците в България“ и най-вероятно това ще стане факт още от следващия брой – обещават издателите, цитирани от електронната информационна агенция, титулуваща се „Европомак“.

Първият брой на „Гласът на помаците” бе представен по време на така наречената „световната помашка конференция“,  която се проведе на 2 март в културния център на предградието Газиемир на Измир. Дали пък в това няма някаква символика, имайки се предвид, че този трети по големина турски град (някога наричан Смирна) е известен в древността като родно място на слепия античен разказвач на легенди Омир?!
Защото как иначе, освен като митове и легенди, може да бъдат да бъдат квалифицирани приказките за измисления помашки етнос, нежели пък за неговия „език, култура и история“!!

И за финал ще споменем, че значително място в дебютното издание на новата газета е отделено на „последните събития в България“. В случая конкретно се има предвид – цитираме: „хулиганските изстъпления в Пловдив на 14 февруари, нападението над Ефрем Моллов същия ден и скандалите около училището в Рибново“.
Така че отсега е ясно накъде ще се чува „помашкия глас“ откъм Босфора...


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки