Ще работим за възраждане на нашата икономика


Ще работим за възраждане на нашата икономика
28 Февруари 2014, Петък


Най-важното е да се насърчава инициативността на отделния българин и да се премахнат ограниченията, които спъват бизнеса


На 23 февруари в поредното издание на култовото предаване „Всяка неделя” с водещ Кеворк Кеворкян гост бе съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов. Поради големия интерес към състоялата се в студиото на Нова телевизия дискусия – за пороците на псевдопатриотизма, за превръщането на религията в инструмент на политиката и други наболели въпроси, публикуваме пълната  стенограма от нея.

Кеворк Кеворкян: Може ли държавата да се справи с циганския проблем?
Валери Симеонов: Разбира се, няма проблем, с който държавата да не може да се справи.

К. К.: Защо тогава не го прави?
В. С.: Просто защото е неспособна.

К. К.: А може би и не иска?
В. С.
: Естествено че има интерес да бъде поддържана група от сигурни избиратели. Те по принцип винаги подкрепят този, който е на власт. Политически партии, които са в парламента, нямат интерес циганският проблем да бъде решен трайно.

К. К.: Защо не поканиха НФСБ на обсъждането на Избирателния кодекс?
В. С.:
По принцип нас никъде не ни канят, като че ли не съществуваме.

К. К.: А поставихте ли въпроса защо?
В. С.:
Ние обикновено научаваме постфактум за тези събития или съвещания. За съжаление и медиите проявяват аналогично на политиците отношение към най-голямата извънпарламентарна сила – НФСБ, като не ни канят или това става много рядко.

К. К.: Страх ли е това или нещо друго?
В. С.:
Мисля, че не влизаме в схемата на сегашната политическа система. Смятам, че сме една по-различна политическа партия, която се стреми да влезе в политиката не за да вземе, а за даде. Това ни прави различни от всички останали.

К. К.: Искам да ти покажа едно заглавие от последния брой на вестник „Атака“: „СКАТ сложи ДПС на власт“. Искам да те попитам толкова ли е невъзможно да не се цепи патриотичният вот?
В. С.:
По принцип няма невъзможни неща. Трябва всяка партия, която изповядва идеите на родолюбието, да е последователна. В конкретния случай има една партия с два поредни мандата в парламента, която уж е националистическа, но всъщност предава идеите и своите избиратели. „Атака” влезе в парламента през 2009 г. с близо 400 000 гласа и собствена програма от 20 принципни точки.

Само че „Атака“ обяви безрезервна подкрепа за правителство на ГЕРБ с една особено ласкателна характеристика на Бойко Борисов, когото доскоро плюеше и наричаше „Мухобойко“. Така Волен Сидеров предаде своите избиратели, които – ако искаха да подкрепят Борисов, просто щяха да си гласуват за ГЕРБ. Тази непоследователност ни разделя. И затова през 2009 г. телевизия СКАТ спря да излъчва каквото да било свързано с „Атака“.

К. К.: Напълно ли е невъзможно?
В. С.:
Възможно е, но без този лидер. Той компрометира идеите и каузата на „Атака“.

К. К.: Тоест без Сидеров може отново да се съберете?
В. С.:
Позволете да ви припомня, че СКАТ има много сериозна роля за изграждането на „Атака“ и нейният резултат, с който влезе в парламента през 2009 г., се дължи на нашите предавания.

К. К.: Не го отричам, аз съм писал за това, наистина беше феноменално постижение!
В. С.:
Сега има втори феномен – Националния фронт, който също влезе в парламента, но го орязаха.

К. К.: Дали ще успеете да повторите резултата? Ти обичаш да стоиш отстрани.
В. С.:
Да, аз не съм човек, който обича да е в светлините на прожекторите.

К. К.: Дали това обаче няма да намали ефекта на СКАТ?
В. С.:
Може и така да е, но полагаме всички усилия да се появяваме навсякъде, при това не само в СКАТ. Пропътувах 800 километра за участието в това интервю.

К. К.: „Искам да чуя мнението ти за изказването на Хюсеин Хафъзов? Очевидно едно такова поведение е осъдително, но защо е възможно?
В. С.
: Защото в парламента навлиза едно ново поколение политици на ДПС. Това са създания, които вече 24 години произвежда тази партия. Както виждате, Хафъзов не може да се похвали с някакъв висок интелект. Той досега е заемал само религиозни длъжности, друго не е работил. Вижда се една арогантност, една истеричност и липса на контрол. Това означава, че тези, които идват след старите обиграни кадри на ДС, са по-опасни. Те не се контролират и не преценят реалната обстановка. Даже се чу, че е бил кастрен за това си поведение.

К. К.: Защото тогава ДПС не се извини?
В. С.:
Ако може да се опише с една дума поведението на ДПС – това е наглост. Целта им е да поддържат разделението в държавата. В голяма степен са успели да капсулират населението в така наречените смесени райони. Те държат властта в България и ще направят всичко по силите си да отслабят и в крайна сметка да разрушат държавата.

К. К.: Ти наскоро заяви, че ДПС ще дестабилизира България по указание на Турция. Как се случва това и наистина ли към всички мюфтийства има прикрепени мюсюлмански инструктори?
В. С.:
Това е факт. Има прикрепени към всяко мюфтийство религиозни ръководители от Турция. Така религията се превръща в инструмент на политиката на Анкара. Затова и исканията на мюфтийствата са опасни, защото са лишени от каквито и да било основания.

К. К.: Какво мислиш за сблъсъците в Куршум джамия?
В. С.:
Те са една естествена реакция на по-младата част от българския народ. Това е закъснял инстинкт за самосъхранение, който все пак се появи. Никой обаче не обърна внимание, че НФСБ и останалите партии от Патриотичния съюз направихме три митинга в защита на Безистена в Ямбол и два – на Музея на религиите в Стара Загора. Вярно, с по-малко хора, защото бяха партийни митинги.

К. К.. Имат ли управляващите национален идеал?
В. С.:
Не. При БСП и при ГЕРБ, и както при всички политически сили на прехода, партийният егоизъм взема връх над националния интерес. Всеки като дойде на власт започва да пее дитирамби как е най-добрият и е поставен едва ли не от Господ. В НФСБ не е така, ние искаме само да помогнем на страната си.

К. К.: Кои са пороците на българския псевдопатриотизъм?
В. С.:
Продажността, подкупността, сребролюбието. Иначе на приказки всички са много добри.

К. К.: Ти призоваваш да няма ГМО в политиката. Какви са те?
В. С.:
Това са партии и организации, които се появяват преди избори и целта е им да откъснат гласове от някои формации, както стана с НФСБ, и да подменят вота на избирателите.

К. К.: Има сега опасност за Националния фронт?
В. С.:
Аз не се страхувам и не мисля, че някой ще успее да откъсне нашите гласоподаватели. Голяма част от тях са зрители на СКАТ, а това са честни и разумни хора. Периферията, за която всички се борят, не си струва труда да се ухажва. Не може човек, който ти стиска ръката и ти обещава да гласува за теб, през това време да държи в другата си ръка 20 лева и да дава гласа си за този, който му ги е дал.

К. К.: В последния брой на „Десант“ имаше заглавие „На кого е удобен номерът с  етническия мир”?
В. С
.: Удобен е за тези, които са на власт. Те имат интерес, особено ДПС. Да вземем случая с Рибново. Това е историята на една предизвестена смърт.

К. К.: На ДПС ли?
В. С.:
Да. През 2009 за ДПС там са гласували 1800, а през 2011 г. – 900 човека. Няма такъв срив, дори ГЕРБ губи по-малко. Тези репресии със слагането на ръка на образованието няма да върнат влиянието на протурската партия.

К. К.: Обаче директорът на училището в Рибново Манчо Джуркин каза, че там върви процес на асимилация. Не е ли прекалено да се говори така?
В. С.:
Интересно е да се види кой е агитирал срещу досегашния директор. Това е Бахри Михрин, който е имам на селото. На 14 февруари той е призовавал да бойкотират подписката в подкрепа на Джуркин, защото иначе местните жители няма да получават административно и религиозно обслужване. Това е въпрос на разследване, на който веднага трябва да реагира българската държава. Интересно е и кой заменя директора – това е Светослав Беков - лидер на ДПС в Осиково.

К. К.: Шокиращо е поведението на имама обаче?
В. С.:
Да, става въпрос за няколко сериозни закононарушения, злоупотреба с положение, призоваване за неспазване на закона.

К. К.: От „Десант“ научих, че има агенция „Кърджали хабер“. Според нея град Карлово е наречен на Карлъ Али бей, който основал град през ХІХ век и благодарение на османската търговия той процъфтявал под турска власт.
В. С.
: Всякакви глупости може да се твърдят. Ще повторя, че ДПС има за цел дестабилизацията и разрушаването на държавата. Ако си спомняте, искаха да направят паметник на Сюлейман паша, но мисля, че тези проекти са обречени и те знаят това.
К. К.: Така не правят ли услуга на НФСБ като втвърдяват неговия електорат?
В. С. Аз не поставям Националния фронт като най-висшата ценност. Те вършат услуга като събуждат защитните сили на българския народ.

К. К.: Оцеляха ли тези сили обаче?
В. С.:
Да. Показват го събитията в Пловдив и нашите митинги, където се събират по 300-400 човека, което не е малко за партийно събитие в днешно време.

К. К.: Ти не си от онези, които преувеличават бройката.
В. С
.: Митингите се заснемат от телевизията и после се броят участниците.

К. К.: Според вас има ли сделка за оцеляването на сегашния парламент?
В. С.
: Тя е ежедневна и много трудна. Всеки ден се договарят за отделните неща. Естествено целта на Станишев и Местан е да оцелеят. Волен Сидеров се опитва да се продаде най-удачно. Местенето на депутати от една партийна ясла на друга не прави парламента стабилен. Така желаното от управляващите стабилно мнозинство е мираж.

К. К.: Какви са шансовете на НФСБ да влезе в новия парламент?
В. С.
: Аз вярвам в нашите членове и симпатизанти. И сега трябваше да бъдем в парламента, ако не бяха масовите фалшификации.

К. К.: Колко стотни не ви достигнаха?
В. С.
: Дадоха ни 3,75. Значи 0.25 стотни. Но не че ни не достигнаха, просто ни ги взеха. Част от тях отидоха в коша или при други политически сили.

К. К.: Бареков ще вземе ли от вашия електорат?
В. С.:
Нашите избиратели са зрители на СКАТ, така че не мисля, че биха подкрепили друга партия. Особено що се отнася до ядрото, а само с него ние сме вътре в парламента.

К. К.: Каква ще е първата ви стъпка като влезете в Народното събрание?
В. С.
: Да се говори предварително е несериозно. Но мога да ви уверя, че няма да обещаем да вдигнем пенсиите или заплатите с някакви фантастични суми. Това, с което ще се занимаваме, е възраждане на икономиката. Тя е в основата на всичко и трябва да се работи за премахването на властта на монополите. Най-важното обаче е насърчаването на инициативността на отделния българин и премахване на ограниченията, което ще позволи на всеки да започне свой собствен бизнес.


В категории: Интервю , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
марин
06.03.2014 12:30:53
0
0
Да и аз подкрепям този пенсионер напълно. За всичи хора с ниски заплати и пенсии трябва да има увеличение за един що годе приличен стандарт. За да могат да се плащат всички глоби от кат и др. елемантарни нужди на човека, а не да се гладува и проси по богати фирми и спонсори. Срам и позор за големите и ненаситни политици !!! Г-н Симеонов имайте го предвид това за изборите, иначе няма да гласуваме за вас.
И до кога ще държите в Скат ТВ тази проста като галош, водеща Галя Асенова. Тя ви губи времето с празни приказки, като Слави Трифонов.Цели 2ч и 30 мин. Чисто изгубено време. Нека да даде повече време за зрителите на свободната линия,никой от нея неможе да каже две приказки,стига с нея.Тя проиграва всичко. Вижте как на 1ви март в събота буквално изложи нар.певица Динка Русева. Като е болна и с гласа има проблеми, защо Галя и оркестъра я пуснаха в ефир да се излага пред хората. На живо не е лесно да се пее когато си зле. Проверете предаването и ще се уверите.Жал ни е за Динка Русева много, много жалко !!!
1
pensioner
03.03.2014 13:09:47
0
0
Г-н Симеонов,защо толкова се страхувате от обещания за увеличение на пенсиите.Голяма част от вашите избиратели са пенсионери с минимални пенсии.Смятате ли че сегашната пенсионна система работи за спасението на България.Смятате ли че лекари,учители,инжинери трябва да са на социалното дъно.И вие ли сте от ВИФ и полицейското школо в Симеоново.При европейските цени с българските пенсии живота е невъзможен.Жизненият минимум трябва да е достъпен за всеки,младите да го заработят,а възрастните да го получат като пенсия срещу това което са отработили.Всичко останало е словестна еквилибристика.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки