Завеждане на дело в Страсбург


Завеждане на дело в Страсбург
Сградата на съда в Страсбург
27 Февруари 2014, Четвъртък


През 1987 г., пътувайки във влака София – Перник, при слизане на жп гара Драгичево, още докато бях на степенката, композицията рязко потегли и аз паднах


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

под колелата между перона и линията. Ампутираха ми левия крак над коляното и за цял живот останах инвалид. Заведох дело и осъдих железницата за смешните 10 000 лева за осакатяването си. Тогава само една протеза за крак струваше 12 000 лв.   
Дали съм в правото си да се обърна и към Международния съд?     
   
Петър Тошев
с. Драгичево, общ. Перник

Макар че не уточнявате кой международен съд имате предвид, предполагаме, че става въпрос за Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. По принцип той разглежда жалбите на граждани срещу държави, които са нарушили някое от гарантираните в Европейска конвенция за защита правата на човека (ЕКЗПЧ) права на жалбоподателя.
ЕСПЧ не гледа дела срещу отделни лица и организации, нито действа като горна инстанция спрямо националните институции.

Важно е да знаете, че ЕСПЧ може да бъде сезиран до 6 месеца след постановяване на окончателното решение (присъда) от върховната съдебна инстанция – Върховният касационен съд или Върховният административен съд, чрез жалба на следния адрес:The Registrar European Court of Human RightsCouncil of Europe67075 Strasbourg CEDEXFRANCE.
Жалбата трябва да съдържа: кратко описание на случая; позоваване на конкретното нарушено право от ЕКЗПЧ; сведения относно изчерпаните средства за правна защита;

точен списък с дата, резюме и орган на издаване на всичките постановени до момента актове по случая; копия на изброените актове. ЕСПЧ не връща приложените копия, поради което е добре да не се пращат оригинали. Възможно е от ЕСПЧ да поискат допълнителни документи, сведения и обяснения по жалбата. Ако предварителната проверка признае жалбата като допустима, ще ви бъде изпратен формуляр, който да попълните за официално завеждане на жалбата. Първата фаза на делото не изисква да се явявате лично в съда. Ако не разполагате със средства за командироването на адвокат до Страсбург, можете във втората фаза да поискате от ЕСПЧ да ви осигури безплатно правно съдействие.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки