Производство за изменение на кадастралния план


Производство за изменение на кадастралния план
27 Февруари 2014, Четвъртък


Поземлената комисия в Петрич ме обезщети в землище, отдалечено 30 км, при наличие на общинска земя в населеното място, където живея.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Аз и още много други като мен изоставихме тези терени, които сега пустеят. Оправдано ли е за 350 кв. м да се вдигне човек на 30 км, за да обработва земята си?
Може ли да се позова на Наредба № 3 от 28 април 2005 г. в частта за отстраняване на непълноти и грешки – общината да си прибере дадената ми земя и ме настани в землище, принадлежащо на населеното място, където живея?  
Никола Атанасов,
с. Коларово, общ. Петрич

Наредба № 3 от 28 април 2005 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за съдържанието, създаването и поддържането на кадастрална карта и кадастрални регистри определя съдържанието, условията и реда за създаването, поддържането и съхраняването на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и класификаторът за начина на трайно ползване на поземлените имоти.

Производството за изменение на кадастралните планове на основание § 4, ал. 1, т. 2 (за районите, за които не са одобрени кадастралната карта и кадастралните регистри, какъвто е случаят със с. Коларово, общ. Петрич) от Закона за кадастъра и имотния регистър (ЗКИР) се развива по реда на чл. 53 и 54 от същия закон и Наредба № 3 от 28 април 2005 г. на МРРБ. Началото на производството се поставя с подаването на заявление от заинтересованото лице  до кмета на общината по местонахождението на имота, визиран в заявлението, който разполага с необходимата материална компетентност да се произнесе с надлежен административен акт.

Към заявлението е необходимо да се приложат документи, удостоверяващи принадлежността на лицето към съответния имот, за наличието на които административният орган следи служебно. Правото на заявителя да започне производство за изменение на кадастралния план е обусловено от притежанието на вещно право върху имота, за който това изменение се иска. При липса на притежание на такова вещно право се приема, че подаденото заявление за изменение на кадастралния план не е породило задължение за административния орган да се произнесе по него.

В конкретния случай вие не сте собственик на имот в землището на с. Коларово, а искате общината да ви предостави имот общинска собственост в това населено място вместо имота, с който ви е обезщетила. Това обаче няма как да стане по реда на Наредба № 3/28.04.2005г. на МРРБ за изменение на кадастралните планове.

Трябвало е да оспорите решението, с което сте обезщетен от Поземлената комисия в гр. Петрич със земя в землище, отдалечено 30 км от населеното място, където живеете.
В тази връзка ви напомняме, че съгласно чл. 149, ал. 5 от Административно-процесуалния кодекс административните актове, каквото е решението за обезщетяване, могат да се оспорят с искане за обявяване на нищожността им без ограничение във времето.
Ето защо ви препоръчваме да се обърнете към адвокат, който след преглед на всички документи, с които разполагате по случая, да прецени необходимо ли е воденето на подобно съдебно производство.

Дадените отговори не заместват, а предполагат консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки