Българин създава магията на Хари Потър и Алиса


Българин създава магията на Хари Потър и Алиса
Кентавърът, сътворен от българина, за киносагата „Хари Потър”
17 Февруари 2014, Понеделник


Владимир Тодоров вече 24 години е сред най-уважаваните аниматори и майстори на специалните ефекти в Холивуд

Автор: Георги Ваташки

Милиарди хора от цял свят са гледали филмите за приключенията за Хари Потър и са стискали палци на главния герой да успее да се пребори със злото. Малцина обаче знаят, че фантастичните създания и голяма част от специалните ефекти в хитовата кинопоредица са създадени от българин, който вече 24 години е сред най-изявените филмови магьосници на Холивуд.

Историята на световно известния аниматор и илюстратор Владимир Тодоров звучи като истински сценарий на филм за постигането на американската мечта.
Кариерата на талантливия софиянец започва почти като на шега в края на 80-те години на миналия век. Скоро след като завършва Националната академия за филмово и театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“, той случайно попада на обява, която ще промени живота му завинаги.

„Вече бях започнал да работя в едно студио при легендарния ветеран в българското анимационно кино Пройко Пройков. В края на 1989 г. ни казаха, че трябва да участваме в екипа на един телевизионен анимационен сериал. Беше голяма поръчка на BBC, но по някаква причина проектът така и не се осъществи”.
След това нашенецът случайно попада на съобщение, че поделението в Лондон на киногиганта „Юнивърсъл” търси талантливи аниматори от Източна Европа. Той изпраща свои рисунки и записи с филмчета и само след няколко седмици получава покана да започне работа в британската столица.

Така през март 1990 г. Тодоров пристига на Острова и става част от екипа на местното Amblimation Studios, в което работят над 200 професионални аниматори. В британската столица аниматорът веднага се впуска в „дълбокото“ и започва да работи за пълнометражни анимационни проекти още на следващия ден – рамо до рамо с ветераните. Тогава още не  знае много неща и всичко научава в движение.

„В първия ден ми дадоха купчина бели листи и ме оставиха. А аз нямах идея какво точно да правя. Помислих си – тези хора ще ме уволнят след два дни. Попитах колегите ми какво се иска от мен, а те ми обясниха, че трябва да изготвя междинните рисунки на анимирания материал. Това тогава се правеше с молив и хартия – става въпрос за времето отпреди компютрите. Първите седмици се стреснах от мащаба и от бързината, с която се искаше да работя. Едва тогава най-после разбрах, че това всъщност е студиото, собственост на великия Стивън Спилбърг, и не ми остава нищо друго, освен да се справя с всичко".

Владимир показва воля и качества, които през 1997 г. го изстрелват директно към Меката на американското кино – в Лос Анджелис . Тук започва да се занимава с компютърна анимация в продуцентската компания Image мovers, която е на един от неговите кумири – легендарния режисьор Робърт Земекис. Той остава впечатлен от таланта на българина и през следващите години нашият сънародник става неизменна част от екипа по специалните ефекти на много от неговите ленти – „Полярен експрес“, „Беулф“, „Майло на Марс“ и „Коледна песен“.

В края на 90-те години нашенецът работи и по проекти на киногигантите „Уорнър брадърс“ и „Калъмбия“. Така биографията му се обогатява с хитови продукции като „Алиса в Страната на чудесата“ на Тим Бъртън, „Космически забивки“ и „Стюарт Литъл“.
През 2001 г. започва работа по ефектите на касовата поредица  „Хари Потър“, базирана върху книгите на Джоан Роулинг.

При подготовката на първия филм „Хари Потър и философския камък“ българският аниматор прекарва месеци наред сред невероятния декор на прочутото училище за магии
„Хогуортс“, създавайки много от фантастичните образи в лентата. Именно той е автор на част от най-известните типажи като Волдемор, страховитото триглаво куче и кентавъра.
Самата Роулинг е имала право лично да надзирава процеса по създаване на нейните герои. Когато вижда кентавъра на Тодоров, тя моментално отсича, че не го харесва. „А как си го представяте?" – попитал нашенецът. „Ами искам го по-секси.

С красив римски нос, висок, със сини очи и така нататък" – отвръща писателката. Българинът точно това и направил –  едно прекрасно митично същество, което на вътрешните прожекции предизвикало  възхищението на създателката на сагата за Хари Потър. „Когато тя си тръгна, аз пак го направих същия, какъвто беше първоначално. Тоест, загрозих го, но все пак това е моят кентавър", смее се днес Владимир.
Работата за големия екран не е единствената му страст и през 2012 г. той става съавтор и илюстратор на графичния роман „Лунна скала“, определен от Земекис като „още едно доказателство за артистичния талант и креативност“ на Тодоров.

Българинът смята, че лентата ще бъде близка до стила на прочутия кинохит „Аватар“. „Ще бъде хибрид между анимация и игрален филм. В тези случаи актьорите са снимани с инфрачервени камери и сензори на фона на празно пространство. Те си изиграват всяка сцена и при обработката, в която им се „лепват“ образите, се получава така, че телата им движат „маската“ на героите“ – пояснява той.
Творбата му е модерна смесица между комикс и книга и се радва на голяма популярност в САЩ, а правата са откупени от компанията „Уолт Дисни“, като се очаква да бъде филмирана през 2015 г.

Успехът дава кураж на нашия сънародник и през миналото лято излиза втората му творба „Капризите на Оливър“, която се продава в рекордни тиражи отвъд Океана.
Въпреки много си ангажименти, Владимир Тодоров се завръща всяка година в родината си. Не само за да се види с близки и приятели, но и да подпомогне начинаещите наши аниматори. В края на 2013 г. той бе сред основните лектори на фестивала за независимо американско кино So Independent, който се проведе в няколко големи столични кина. А лекцията му „Анимацията и типажите във филми“ премина при голям интерес от студентите в НАТФИЗ.


Владимир Тодоров

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Mr. Luis Evidence
12.08.2018 20:42:28
0
0
Добър ден,

Аз съм частен кредитор, който давам Гаранция за бизнес кредити, лично
Кредити, заеми за закупуване на жилища, заеми за автомобили E.T.C дадох дългосрочен заем
вариращи от $ 2,000.00 до $ 10,000,000.00 от един до петдесет години максимум
с 3% лихвен процент, заинтересуваният кандидат трябва да изпрати имейл: (luisloan87@gmail.com) обадете ни се на +15854660872 само с

име>
Държава>
Необходима сума на заема>
Продължителност на кредита>
Цел на заема>
Телефонен номер>

Г-н Луис Доказателство
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки